De camu camu bes bevat veertig (!!!) keer zoveel vitamine C als een sinaasappel. Deze roodpaarse bes, ter grootte van een limoen, groeit aan een struik in het Amazonegebied. De indianen plukten de camu camu bes met de hand en gebruikten deze bessen als pijnstiller en om infecties te bestrijden, een extract van de stam en bast tegen diabetes en ter behandeling van reuma of wonden.
Bedreigd
Omdat deze bes nu zoveel wordt geplukt, dreigt deze in het wild te verdwijnen. Gecultiveerde camu camu bessen bevatten helaas niet zo’n hoge concentratie vitamine C als de wilde camu camu bes. Ook ingevroren camu camu bessen bevatten minder vitamine C dan verse bessen. Toch blijft deze concentratie nog steeds stukken hoger dan het vitamine C-gehalte in menig ander fruit.
Te zuur
Door de hoge concentratie vitamine C zijn camu camu bessen eigenlijk te zuur om te eten. Ze kunnen wel verwerkt worden in sap in combinatie met andere vruchten of groente. Wanneer deze bes op bovenstaande wijze vers wordt gegeten of gedronken, is hij meer Moermanproof dan welke andere bes, vrucht of groente.
Vaatwanden
Vitamine C is een van de belangrijkste antioxidanten in de natuur. Het neutraliseert vrije radicalen in ons lichaam en wordt daarom in verband gebracht met het verminderen van symptomen bij osteoartritis en reumatische artritis en de ontwikkeling van kanker.
Hiernaast voorkomt vitamine C dat vrije radicalen de bloedvaten beschadigen en cholesterol kan veranderen zodat het zich niet aan de vaatwanden hecht en schade aanbrengt.
Antikanker
Behalve vitamine C bevat de camu camu bes ook zeven verschillende aminozuren (waaronder valine, leucine en serine), anthocyaninen, ellageenzuur, rutine, betacaroteen, vitamine B1, ijzer en calcium.
De polyfenolen en flavonoiden die in de camu camu bes te vinden zijn, geven deze bes zijn antikankerwerking door te voorkomen dat DNA zich bindt aan carcinogenen.
Wetenschappelijk onderzoek uit 2008 laat zien dat de camu camu bes levercellen repareert en beschermt tegen giftige stoffen en ziektes aan de lever.
Latijnse naam:
Myrciaria dubia
Wanneer te verkrijgen:
Het gehele jaar (in poedervorm).
Literatuur:
- Akachi T, et al. 1-methylmalate from camu-camu (Myrciaria dubia) suppressed D-galactosamine-induced liver injury in rats. Biosci Biotechnol Biochem. 2010;74(3):573-8. Epub 2010 Mar 7.
- da Silva FC, et al. Antigenotoxic effect of acute, subacute and chronic treatments with Amazonian camu-camu (Myrciaria dubia) juice on mice blood cells. Food Chem Toxicol. 2012 Jul;50(7):2275-81. doi: 10.1016/j.fct.2012.04.021. Epub 2012 Apr 21.