Het budwigpapje is ontwikkeld door dr. Johanna Budwig. Zij was een Duitse farmacoloog, chemicus met een doctoraat in de natuurkunde. Deze Duitse biochemica is in Europa op het gebied van vetten en voeding een autoriteit. Ze werkte aan het onderzoek van Nobelprijswinnaar Otto Warburg over kanker en celademhaling. Volgens Warburg veranderen gewone gezonde cellen in kankercellen als ze geen zuurstof meer krijgen, dus als ze geen adem kunnen halen.
In 1949 slaagde Johanne Budwig er als eerste in om vetten te analyseren en verschillende vetzuren te onderscheiden. Ze ontdekte dat onverzadigde vetzuren in het celmembraan zorgen voor de celademhaling. Het bleek de ontbrekende schakel te zijn in het onderzoek van Warburg. Ze ontdekte tevens dat vetzuren wateroplosbaar worden in combinatie met eiwitten (zwavelhoudende aminozuren) en dat gezonde mensen een hoger gehalte aan omega 3-vetzuren in hun bloed hebben dan zieke mensen en dat de belangrijkste bron van omega 3-vetzuren vlaszaad (lijnzaad) is.
Eiwit en olie
Door eiwit met de olie te combineren, wordt de olie in het lichaam wateroplosbaar en kan deze sneller worden opgenomen. Door deze combinatie zouden kankercellen kunnen worden teruggedrongen. Zodra Johanna Budwig dit inzag, begon zij met de ontwikkeling van voedingsvoorschriften. Zij ontwierp een recept voor een olie-eiwitpapje. De aanbevolen dosering bestaat uit 1 eetlepel lijnzaadolie op 4 eetlepels kwark of cottage cheese.
Basisrecept voor het Budwigpapje:
– 100 gram volle biologische kwark of cottage cheese
– 3 eetlepels karnemelk
– 3 eetlepels lijnzaadolie (eventueel in het begin 1 eetlepel en langzaam opbouwen)
Overeenkomsten
Zowel Johanna Budwig als Cornelis Moerman zien in voeding een belangrijke waarde in de strijd tegen kanker. Dr. Johanna Budwig focust op de vetten, Cornelis Moerman keek breder en stelde dat het een gevolg is van onvolwaardige voeding.
Lijnzaadolie is een bron van plantaardige omega 3-vetzuren (alfalinoleenzuur ofwel ALA), en bevat ook zwavelhoudende eiwitten. De twee belangrijkste omega-3 vetzuren zijn EPA en DHA (eikosipentaëenzuur en dokosipentaoëenzuur). Hoewel deze voornamelijk in vette vis voorkomen, zijn ze feitelijk afkomstig van de algen die door vette vissen gegeten worden. En dus ook plantaardig. Omega-3 vetzuren zitten onder andere in de membranen van al onze cellen. ALA in vrij geringe mate, EPA en DHA in grotere hoeveelheden en zijn essentiële voedingsstoffen. Ook Moermans’ eidooier is een bron van omega-3 vetzuren.
Moerman-variant
Binnen het klassieke Moermandieet is het Budwigpapje niet toegestaan. Wel toegestaan is deze variant die ook in de video-instructie is verwerkt:
– 100 gram biogarde
– 3 eetlepels karnemelk
– 3 eetlepels olijfolie
– rauwe eidooier
Beide recepten, zowel het oorspronkelijke Budwigpapje, als de variant die past binnen het klassieke Moermandieet, mogen worden aangevuld met bijvoorbeeld havermout, een goede muesli of vruchten.