Bramen zitten boordevol calcium, magnesium, ijzer en vitamine E.
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat bramen het fytonutriënt cyanidin 3-glucose bevat, een extra hulpmiddel om kanker tegen te gaan. Cyanidin 3-glucose wordt zelfs de “natuurlijke chemokuur” genoemd.
Nachtrust
Daarnaast zit er ellaginezuur in de braam. Ook daarvan is bewezen dat dit een kankerbestrijdende werking heeft. Dit zuur bevordert de apoptose, de plotselinge dood van kankercellen.
Bramen behoren tot de zogenaamde blauwe voedselgroep. Deze groep zou de slaap bevorderen en zorgen voor een ontspannen nachtrust.
MMV-advies
Het regelmatige gebruik van bramen wordt sterk aanbevolen.
Latijnse naam:
Rubus fruticos
Wanneer te verkrijgen:
augustus-oktober
Vitamines en mineralen:
Per 100 g vers | |
Vitamine A | 0,12 mg |
Vitamine B1 | 0,03 mg |
Vitamine B2 | 0,04 mg |
Vitamine B6 | 0,05 mg |
Vitamine B11 | 20 mcg |
Calcium | 45 mg |
Kalium | 190 mg |
Magnesium | 30 mg |
Bevat ook vitamine E en ijzer.
Literatuur:
- Basu A, Rhone M and Lyons TJ. Berries: emerging impact on cardiovascular health. Nutr Rev. 2010 Mar;68(3):168-77. Review. 2010.
- Stoner GD, Want LS, Seguin C et al. Multiple Berry Types Prevent N-nitrosomethylbenzylamine-Induced Esophageal Cancer in Rats. Pharm Res. 2010 June; 27(6): 1138-1145. 2010.