Bosbessen bevatten vitamine A, B, C, mangaan, kalium, ellaginezuur en polyfenolen.
Behalve dat bevat de bosbes ook anthocyaan. Deze stof geeft de bes zijn blauwe kleur en heeft een gunstig effect op hart en bloedvaten. Deze kleurstof zorgt voor een vermindering van vetophoping (vooral cholesterol) in de bloedvaten waardoor de doorbloeding van de bloedvaten wordt verbeterd. Uit een Amerikaans onderzoek is zelfs gebleken dat anthocyaan de kalkophoping in bloedvaten in tien tot twaalf weken kan reduceren tot nul.
Uit wetenschappelijk onderzoek is verder naar voren gekomen dat vrouwen de kans op een hartaanval drastisch kunnen verlagen door veel aardbeien en bosbessen te eten. Drie keer per week een portie bessen verkleint het risico al met een derde.
Uniek besje
Kortom, de bosbes is een bijzonder, om niet te zeggen: uniek besje. Wetenschappelijk is aangetoond dat dit kleine vruchtje op alle systemen in het menselijk lichaam een positief effect heeft!
Zo is uit recent onderzoek gebleken dat de consumptie van bosbessen de beschadiging van spieren door overmatig sporten/gebruik vermindert.
Uit ander onderzoek blijkt dat de bosbes een positief effect heeft op de regulatie van de bloedsuikerspiegel en het spijsverteringsstelsel (vooral op de darmen en het risico op darmkanker).
Verbetering geheugen
Bosbessen vallen niet zo zeer laag uit in de glycemische index. Toch staat het effect dat ze hebben op de bloedsuikerspiegel, gelijk aan ander fruit met een lage glycemische indexwaarde. Dit komt onder andere door de grote hoeveelheid vezels die de bosbes bevat.
Bosbessen hebben ook een gunstige effect op slecht werkende lymfeklieren of opgezette klieren.
Verder heeft de bosbes ook een gunstig effect op onze hersenen. Zo is uit recent onderzoek gebleken dat de consumptie van bosbessen het geheugen verbetert. Dit komt hoogstwaarschijnlijk doordat antioxidanten de zenuwcellen beschermen tegen zuurstofbeschadiging. Zenuwcellen zijn voor dat laatste uiterst gevoelig.
Latijnse naam:
Vaccinium myrtillus
Wanneer te verkrijgen:
juli-september
Vitamines en mineralen:
Per 100 g vers | |
Vitamine A | 0,02 mg |
Vitamine B1 | 0,02 mg |
Vitamine B2 | 0,02 mg |
Vitamine B6 | 0,06 mg |
Vitamine B11 | 10 mcg |
Vitamine C | 12 mg |
Kalium | 60 mg |
Magnesium | 15 mg |
Bevat ook mangaan.
Literatuur:
- Adams LS, Phung S, Yee N et al. Blueberry Phytochemicals Inhibit Growth and Metastatic Potential of MDA-MB-231 Breast Cancer Cells Through Modulation of the Phosphatidylinositol 3-Kinase Pathway. Cancer Res. 2010 May 1; 70(9): 3594-3605. Published online 2010 April 13. doi: 10.1158/0008-5472.CAN-09-3565. 2010.
- Basu A, Rhone M and Lyons TJ. Berries: emerging impact on cardiovascular health. Nutr Rev. 2010 Mar;68(3):168-77. Review. 2010.