In de traditionele Chinese geneeskunde is al duizenden jaren bekend dat bleekselderij bloeddrukverlagend werkt. Recent wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen waarom dit zo is. In selderij zitten actieve organische stoffen van het type phthaliden. Deze stof maakt de spieren rondom bloedvaten rustig en relaxed. Hierdoor gaan de bloedvaten wijder open staan. Daardoor kan het bloed onder een lagere druk stromen.
Veel zout een raadsel
Toch staat de wetenschap nog voor een raadsel aangezien bleekselderij ook veel natrium (zout) bevat. Dat heeft juist een bloeddrukverhogende werking. Het lijkt aan de verschillende verbindingen en combinaties van vitaminen en mineralen te liggen dat de bleekselderij toch een bloeddrukverlagende werking heeft.
Naast een bloeddrukverlagende werking heeft de bleekselderij ook een vochtafdrijvende werking.
Antikanker
Bleekselderij heeft verder de unieke eigenschap om kanker te bestrijden. Dit gebeurt door twee componenten. In bleekselderij zijn coumarinen te vinden. Dit zijn fytonutriënten die vrije radicalen in het lichaam neutraliseren. De tweede component in bleekselderij is acetyleniciden. Hiervan is wetenschappelijk aangetoond dat ze de groei van tumoren stoppen.
Bleekselderij wordt het best rauw of kort gestoomd gegeten om de werking tot zijn recht te laten komen.
Latijnse naam:
Apium graveolens dulce
Wanneer te verkrijgen:
juli-september
Vitamines en mineralen:
Per 100 g vers | |
Vitamine A | 0,50 mg |
Vitamine B6 | 1,10 mg |
Vitamine B11 | 12 mcg |
Vitamine C | 30 mg |
Calcium | 80 mg |
Kalium | 400 mg |
Natrium | 140 mg |
Bevat ook vitamine K.
Literatuur:
- Shiraga T. P104 specific inhibitory effect of celery extract on peptide transporter PEPT1 expression in the human intestinal caco-2 cells. Clinical Nutrition Supplements, Volume 4, Issue 2, 2009, Page 69.
- Yao Y and Ren G. Effect of thermal treatment on phenolic composition and antioxidant activities of two celery cultivars. LWT – Food Science and Technology, Volume 44, Issue 1, January 2011, Pages 181-185.