Bier is een alcoholische gefermenteerde drank gemaakt van water, mout en plantendelen of extracten hiervan. Deze plantendelen of extracten zorgen voor de specifieke smaak en soms ook voor de bewaring van het bier.
Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat bier (net zoals melk) nicotinamide riboside bevat, een stof die bij muizen kan leiden tot meer uithoudingsvermogen, minder diabetes, lagere cholesterol en minder overgewicht. Er zijn geen onderzoeken die uitwijzen of dit ook voor mensen geldt.
Prostaat
Uit een ander laboratoriumonderzoek is gebleken dat bier een stof bevat, genaamd xanthohumol, die de kans op prostaatkanker zou verlagen.
Xanthohumol wordt gevonden in hop en lijkt invloed te hebben op de eiwitten die te vinden zijn in cellen in de prostaat. Onder bepaalde omstandigheden kunnen deze eiwitten de groei van kwaadaardige tumoren activeren. Xanthohumol zorgt ervoor dat deze eiwitten op nonactief worden gezet. Zelfs werken ze in de hand dat kwaadaardige (kanker)cellen afsterven.
De onderzoekers benadrukken wel dat het onderzoek niet aantoont dat mannen meer bier moeten gaan drinken. Je moet meer dan zeventien biertjes drinken om de hoeveelheid xanthohumol binnen te krijgen die effect heeft op de prostaat. Verder onderzoek wordt in de toekomst verwacht.
Naast deze eventuele positieve effecten heeft bier, net zoals alle alcoholische dranken, vooral een negatieve invloed op ons lichaam, zoals het verhogen van het risico op kanker.
Alcoholische dranken worden verkregen door gisting van suikerhoudende vloeistoffen op basis van granen, vruchten of melasse. Wanneer deze vloeistoffen weer worden gedestilleerd, ontstaat er een sterk alcoholische drank. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat een matig gebruik van alcoholische dranken een positief effect kan hebben op de gezondheid. Dit geldt vooral voor personen boven de 40 jaar.
Gezonde cholesterol
Gematigde drinkers hebben minder kans op hart- en vaatziekten, maar deze uitkomst gaat hand in hand met de levensstijl van gematigde drinkers. Deze doelgroep eet vaak ook gezonder, sport meer en heeft minder vaak overgewicht dan mensen die helemaal niet drinken of juist te veel drinken. Een gematigd gebruik van alcohol over een langere periode laat zien dat het HDL-cholesterol (gezonde cholesterol) omhoog gaat waardoor bloedstolling wordt voorkomen. De ontstekingsremmende werking en de antioxidanten zorgen ervoor dat verzadigde vetten geen schade aan kunnen brengen aan ons hart en bloedvaten.
Kankerverwekkend
Toch moet men niet deze reden aangrijpen om te starten met dagelijks (een kleine hoeveelheid) alcohol te drinken. Er zijn namelijk veel gezondere manieren en voedingsmiddelen om het hart- en bloedvatenstelsel te beschermen. Buiten de geringe positieve effecten op de gezondheid is alcohol ook kankerverwekkend. Elk glas drank verhoogt het risico op kanker en vooral de kans op mond-, keel-, slokdarm-, lever-, dikke darm-, en bij vrouwen een sterk stijgend risico op borstkanker. Men hoeft niet dronken te worden voordat de alcohol schade aanricht. Dit verhoogd risico op kanker treedt al op bij een veel lagere hoeveelheid alcohol (een glas per dag).
Combinatie met roken
Wanneer men naast het drinken ook nog eens rookt, verhoogt men de kans op kanker aanzienlijk. Dit komt doordat alcohol en tabak hand in hand de cellen in het lichaam beschadigen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat alcohol ervoor zorgt dat de slijmvliezen in mond en keel de kankerverwekkende stoffen in tabak beter opnemen waardoor de kans op kanker vergroot wordt. Het is voor wetenschappers nog niet helemaal duidelijk waarom alcohol de kans op kanker vergroot, maar men denkt dat het komt door de manier waarop ons lichaam alcohol afbreekt. Ons lichaam zet alcohol namelijk om in acetaldehyde. Dat kan kanker veroorzaken doordat het ons DNA beschadigt terwijl het verhindert dat de schade gerepareerd kan worden.
Lever
Ook de lever heeft het zwaar wanneer er alcohol geconsumeerd wordt. Hoe meer alcohol er gedronken wordt, hoe groter de kans op levercirrose (dat kan leverkanker veroorzaken), leververvetting en beschadiging van de alvleesklier, hartspier en centraal zenuwstelsel. Ook kunnen door langdurig alcoholgebruik hormoonstoornissen ontstaan. Voorbeelden hiervan zijn verlaagde concentraties van geslachtshormonen, menstruatie- en ovulatiestoornissen, erectiestoornissen en verminderde aanmaak van hemoglobine in het bloed. Ook neemt het lichaam minder vitamines en mineralen op waardoor er een tekort kan optreden.
MMV adviseert kankerpatiënten en bij kanker in remissie geen bier te drinken. Preventief kan incidenteel één glas bier worden gedronken.
Wanneer te verkrijgen:
Het gehele jaar.
Literatuur:
- Colgate EC. et al. Xanthohumol, a prenylflavonoid derived from hops induces apoptosis and inhibits NF-kappaB activation in prostate epithelial cells. Cancer Lett. 2007 Feb 8;246(1-2):201-9. Epub 2006 Mar 24.
- Tramacere, I., et al., A meta-analysis of alcohol drinking and oral and pharyngeal cancers. Part 1: overall results and dose risk relation. Oral Oncol, 2010. 46(7): p. 497-503.