De aubergine is lid van de zogeheten nachtschadefamilie. Niet iedereen kan er even goed tegen. Bij sommige mensen veroorzaakt de aubergine allergische reacties.
De aubergine zit boordevol vitamines en mineralen maar ze bevat ook een grote hoeveelheid aan fytonutriënten, waarvan sommige antioxidanten zijn.
Een belangrijk fytonutriënt is nasunine. Deze stof is een antioxidant dat de celmembraam (vooral van de hersencellen) beschermt tegen vrije radicalen. Daardoor heeft het een positief effect op de hersenen.
Overschot aan ijzer
Hiernaast heeft nasunine nog een andere belangrijke functie. Het kan namelijk een overschot aan ijzer doen oplossen. Hoewel ijzer een mineraal is dat nodig is voor zuurstoftransport en voor immune functies, is een teveel aan ijzer niet goed voor het menselijk lichaam. Te veel ijzer is in verband gebracht met het produceren van vrije radicalen in het lichaam en een verhoogd risico op hartziekten en kanker.
Antivirus
Naast nusanine bevat de aubergine een grote hoeveelheid (13) polyfenolen. Planten vormen deze stoffen om zichzelf te beschermen tegen invloeden van buitenaf zoals bacteriën en schimmels. De opvallendste polyfenol in de aubergine is chlorogeenzuur. Het werkt onder andere als antivirus. Ook is het antibacterieel en bevat het antikanker component.
Bij dierproeven bleek dat ratten die auberginesap te drinken kregen, een lagere cholesterol hadden. Ook ontspanden hun bloedvaten waardoor de bloedtoevoer verbeterde.
Latijnse naam:
Solanum melongena
Wanneer te verkrijgen:
augustus-oktober
Vitamines en mineralen:
Per 100 g vers | |
Vitamine B1 | 0,10 mg |
Vitamine B2 | 0,06 mg |
Vitamine C | 30 mg |
Fosfor | 50 mg |
Kalium | 250 mg |
Magnesium | 20 mg |
Bevat ook foliumzuur en mangaan.
Literatuur:
- Noda Y, Kneyuki T, Igarashi K, et al. Antioxidant activity of nasunin, an anthocyanin in eggplant peels. Toxicology 2000 Aug 7;148(2-3):119-23. 2000.
- Whitaker BD, Stommel JR. Distribution of hydroxycinnamic acid conjugates in fruit of commercial eggplant (Solanum melongena L.) cultivars. J Agric Food Chem. 2003 May 21; 51(11): 3448-54. 2003.