De amandel is het zaad van de amandelboom en wordt in augustus geoogst. De buitenkant van de ‘pit’ van deze (amandel) steenvrucht wordt gekraakt en het vlies wordt verwijderd door de pit kort te blancheren waarna de amandel, zoals wij deze in de winkel kopen, wordt overgehouden.
Oorspronkelijk komt de amandel uit Azië maar tegenwoordig wordt de meerderheid van de amandelen in Californië geteeld. Ook Spanje heeft een grote productie van zoete amandelen.
Cholesterolniveau
Amandelen zijn een bron van onverzadigde vetzuren die zorgen voor een lager LDL-cholesterol. Verschillende studies wijzen uit dat aanpassing van het dieet en toevoeging van amandelen hieraan al binnen twee weken leidt tot verlaging van het LDL-cholesterolniveau.
Deze processen worden niet alleen in gang gezet door de onverzadigde verzuren die de amandel bevat maar ook door de hoge concentratie vitamine E die in de amandel te vinden is. Vitamine E zorgt voor een vertraging van het verouderingsproces door het neutraliseren van vrije radicalen.
Daarnaast zorgt vitamine E voor een goede zuurstofwisseling van de huid en houdt het de huidcellen in een prima staat. Door amandelen met vel te eten, verdubbel je het effect van het vitamine E. Dit komt door de verschillende flavonoïden in het vel.
Vol magnesium
Amandelen zitten tevens boordevol magnesium. Wanneer er genoeg magnesium in het lichaam te vinden is, zal het ervoor zorgen dat bloedvaten, slagaders en spierweefsel zich ontspannen. Dit resulteert in een betere doorbloeding en meer zuurstof en voedingsstoffen die het lichaam kunnen bereiken. Ook voorkomt magnesium de vorming van galstenen.
Voor diabetici
Naast het preventief eten van amandelen tegen allerlei lichamelijke klachten zijn amandelen ook een aanrader voor diabetici. Wanneer een diabeet amandelen eet bij een voedingsmiddel met een hoge glycemische waarde zorgt de amandel ervoor dat deze waarde daalt en de bloedsuikerspiegel niet te sterkt stijgt. Hoe meer amandelen er bij de maaltijd worden gegeten hoe lager de glycemische waarde bleek te zijn en hoe stabieler de bloedsuikerspiegel bleef. Amandelen beschermen het lichaam ook tegen het krijgen van diabetes.
MMV-advies
Voor de zoete amandel geldt hetzelfde als voor de bittere amandel: Houd een maximum aan van 20 amandelen per dag.
Latijnse naam:
Prunus dulcis
Wanneer te verkrijgen:
Het gehele jaar, oogsttijd augustus.
Vitamines en mineralen:
Per 100 gram | |
Vitamine B1 | 0,22 mg |
Vitamine B2 | 0,60 mg |
Vitamine E | 27,5 mg |
Calcium | 250 mg |
Fosfor | 450 mg |
Kalium | 850 mg |
Magnesium | 150 mg |
Bevat ook mangaan, koper, selenium.
Literatuur:
- Antiproliferative terpenoids from almond hulls (Prunus dulcis): identification and structure-activity relationships.
- Jenkins DJ, et al. Almonds decrease postprandial glycemia, insulinemia, and oxidative damage in healthy individuals. J Nutr. 2006 Dec;136(12):2987-92. 2006. PMID:17116708.