Voor bepaalde vormen van kanker is amygdaline de laatste tijd aangemerkt als een succesvol antikanker medicijn en een veelbelovende bron voor kankerpreventie. Amygdaline komt voor in de zaden (pitten) van de Prunusfamilie. De grootste hoeveelheid van dit bestanddeel is te vinden in bittere amandelen en abrikozenpitten. Als laetrile werd de stof eerst verguisd maar ze lijkt nu bezig aan een veelbelovende comeback. Lees het artikel van dr. Hans Stoop hierover in MMV-magazine Uitzicht.
Uit Californië
De amandel is het zaad van de amandelboom en wordt in augustus geoogst. De buitenkant van de ‘pit’ van deze (amandel) steenvrucht wordt gekraakt en het vlies wordt verwijderd door de pit kort te blancheren waarna de amandel, zoals wij deze in de winkel kopen, wordt overgehouden. Oorspronkelijk komt de amandel uit Azië maar tegenwoordig wordt de meerderheid van de amandelen in Californië geteeld.
De bittere amandel is net zoals zijn broertje de zoete amandel een noot die vol zit met onverzadigde vetzuren en vitamine E. Daarnaast bevat de bittere amandel een concentratie van laetrile (amygdaline in niet giftige vorm) wat volgens velen nadelige gevolgen kan hebben op de gezondheid. Toch kan de bittere amandel, en vooral de stof laetrile, ook juist voordelig werken voor de gezondheid.
Splitsen
Amygdaline wordt in het lichaam omgezet door bacteriën van het maagdarmkanaal. Dit gebeurt vóórdat ze door de darmwand in het bloed opgenomen worden. Het zijn deze gevormde stoffen die een farmacologische werking vertonen. Behalve amygdaline bevatten abrikozen, amandelen en andere zaden van steenvruchten ook enzymen. Deze enzymen komen vrij door het vermalen van vochtige pitten. De enzymen kunnen op deze manier amygdaline splitsen. Dit vermalen in een vochtige omgeving (bijvoorbeeld door de pitten te vermalen in de mond) is erg belangrijk om de eenvoudige reden dat bepaalde menselijke darmbacteriën glycosidase activiteit bezitten.
Wanneer er inname plaatsvindt van de hele pit hebben de enzymen niet de mogelijkheid om het amygdaline te splitsen. De pitten dus niet in zijn geheel inslikken.
Apoptose
Aangetoond is dat behandeling met amygdaline de zelfmoord van afwijkende cellen, de zogeheten apoptose, op verschillende manieren kan stimuleren. In een studie wordt een amygdalinextract van abrikozenpitten onderzocht op het veroorzaken van apoptose van prostaatkankercellen. Aangetoond wordt dat de behandeling met amygdaline de apoptose stimuleert van de kankercellen. Dit wordt veroorzaakt doordat de groep eiwitten die de apoptose aanmoedigt, toeneemt en de groep eiwitten die apoptose tegengaat, afneemt.
In een studie met dikke-darmkankercellen wordt gesuggereerd dat amygdaline een antikankereffect heeft doordat het de aanmaak beïnvloedt van eiwitten die een functie hebben bij de deling van deze kankercellen.
Cholesterol
Behalve dat zijn amandelen een bron van onverzadigde vetzuren die zorgen voor een lager LDL-cholesterol. Hierdoor vermindert het risico op hart- en vaatziekten. Verschillende studies wijzen uit dat door het aanpassen van het dieet en de toevoeging van amandelen hieraan binnen twee weken het cholesterolniveau verlaagd kan worden.
Deze processen worden niet alleen in gang gezet door de onverzadigde vetzuren die de amandel bevat maar ook door de hoge concentratie vitamine E die in de amandel te vinden is. Vitamine E zorgt voor een vertraging van het verouderingsproces door het neutraliseren van vrije radicalen. Daarnaast zorgt vitamine E voor een goede zuurstofwisseling van de huid en houdt het de huidcellen in een prima staat. Door amandelen met vel te eten, verdubbel je het effect van vitamine E. Dit komt door de verschillende flavonoïden in het vel.
Doorbloeding
Amandelen zitten tevens boordevol magnesium. Wanneer zich genoeg magnesium in het lichaam bevindt, zal het ervoor zorgen dat bloedvaten, slagaders en spierweefsel zich ontspannen. Dit resulteert in een betere doorbloeding. Ook kunnen meer zuurstof en voedingsstoffen het lichaam bereiken. Verder voorkomt magnesium de vorming van galstenen.
Naast het preventief eten van amandelen tegen allerlei lichamelijke klachten zijn amandelen ook een aanrader voor diabetici. Wanneer een diabeet amandelen eet bij een voedingsmiddel met een hoog glycemische waarde zorgt de amandel ervoor dat deze waarde daalt en de bloedsuikerspiegel niet te sterkt stijgt. Hoe meer amandelen er bij de maaltijd worden gegeten hoe lager de glycemische waarde bleek te zijn en hoe stabieler de bloedsuikerspiegel bleef. Daarnaast werkt het ook preventief amandelen te eten om zo het lichaam te beschermen tegen het krijgen van diabetes.
Hou een maximum aan van 20 amandelen per dag. Tel hierbij ook het amandelmeel mee dat u misschien gebruikt voor het maken van bijvoorbeeld koekjes. Vanwege het aanwezige laetrile is het heel belangrijk dat u zich aan dit maximum houdt. In grotere hoeveelheden is laetrile namelijk wel schadelijk voor de gezondheid.
Latijnse naam:
Prunus amygdalu var. amara
Wanneer te verkrijgen:
Het gehele jaar, oogsttijd augustus.
Vitamines en mineralen:
Per 100 gram | |
Vitamine B1 | 0,22 mg |
Vitamine B2 | 0,60 mg |
Vitamine E | 27,5 mg |
Calcium | 250 mg |
Fosfor | 450 mg |
Kalium | 850 mg |
Magnesium | 150 mg |
Bevat ook mangaan, koper, selenium.
Literatuur:
- Milazzo Set al. Laetrile treatment for cancer (review). The Cochrane Collaboration. ]ohn Wiley & Sons. 2009
- Unproven methods in cancer management Laetrile 1991:CA-A Cancer journal for Clinicians: Vol.41; 3; 187-192