Alfalfa is de Nederlandse naam voor de ontkiemde zaden (spruitgroente) van de Luzerneklaver. Het is wereldwijd de meest gegeten spruitgroente.
Spruit- of kiemgroenten zijn gemakkelijk zelf te ‘verbouwen’.
Antioxidanten
Van alle kiem-, en spruitgroenten bevat alfalfa de hoogste concentratie antioxidanten. Vitamines en mineralen in alfalfa zijn vitamine A, B1, B6, C, E, K, calcium, kalium, caroteen, ijzer, foliumzuur, zink en chlorofyl.
Alfalfa is rijk aan canavanine, een aminozuur dat bekend staat om zijn antikankerwerking bij leukemie, alvleesklierkanker, darmkanker en fibrocystische borsttumoren.
Alfalfa bevat een hoge concentratie saponinen, een stof die het cholesterolniveau reguleert. Deze stof heeft ook een ontstekingsremmende werking waardoor het het hart en bloedvaten beschermt, het verkleint de kans op beroertes en artritis en het ondersteunt het immuunsysteem.
Koortsremmend
Uit Canadees onderzoek blijkt dat saponinen kankercellen onschadelijk kunnen maken. Saponinen blijken zich te binden aan kankercellen waardoor groei en beweging van de kankercel wordt bemoeilijkt.
Alfalfa zou ook een koortsremmende, diuretische, eetlust stimulerende en hemostatische (bloedstollende) werking hebben.
Goed wassen
Het kiemen gebeurt onder vochtige en warme omstandigheden. Dit zijn ook de omstandigheden waar bacteriën makkelijk kunnen groeien. Op alfalfa kunnen dan ook bacteriën voorkomen als salmonella en E.coli (EHEC).
Het is daarom belangrijk om alle kiemgroenten goed te wassen voordat men deze consumeert. Kiemgroenten moeten vers ruiken en gekoeld bewaard worden. Als laatste is het belangrijk om kiemgroenten maximaal twee dagen (gekoeld) te bewaren. Hierna is het beter de kiemgroenten weg te doen.
Latijnse naam:
Medicago sativa
Wanneer te verkrijgen:
Het gehele jaar.
Literatuur:
- Mölgaard J. et al. Alfalfa seeds lower low density lipoprotein cholesterol and apolipoprotein B concentrations in patients with type II hyperlipoproteinemia. Atherosclerosis. 1987 May;65(1-2):173-9.
- Story JA. et al. Interactions of alfalfa plant and sprout saponins with cholesterol in vitro and in cholesterol-fed rats. Am J Clin Nutr. 1984 Jun;39(6):917-29.