Contact met andere mensen is net zo belangrijk voor je gezondheid als voeding, beweging en ontspanning. Met een hecht sociaal netwerk vergroot je de kans om ouder te worden. Neem dus de tijd om regelmatig andere mensen op te zoeken.
‘Contact maken met je Zelf, zoals je bedoeld bent door de Schepper, is een groots gebeuren’
Bob Th. Hornstra, arts voor klassieke homeopathie en Niet Toxische Tumor Therapie
Sociaal contact, verbinding met andere mensen, is een levensbehoefte. Je gekend voelen en je gesteund weten, is alleen mogelijk in contact met anderen. Gedachten als ‘Ik kan het wel alleen’ of ‘Ik val anderen maar niet lastig met mijn problemen’ kunnen ertoe leiden dat je er alleen voor staat. Delen is helen. Een mooie uitspraak die te staven is met wetenschappelijke data. Zoals de studie waaruit blijkt dat vrouwen met uitgezaaide borstkanker gemiddeld twee keer zo lang leefden wanneer ze met elkaar over hun ziekte praatten als vrouwen die dat niet deden.
Zoek steun
Praten over je ziekte, helpt tegen het gevoel het alleen te moeten dragen. Maak de balans op van je vrienden- en kennissenkring. Wie kan er goed luisteren? Van wie zou je advies kunnen gebruiken? Zoek hen op. Noteer ook waar je behoefte aan hebt. Als je een anti-kankerdieet volgt, is het prettig om daarover te kunnen spreken met gelijkgestemden. De MMV organiseert regelmatig bijeenkomsten waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Soms ontstaan mooie vriendschappen of intense mailcontacten. Op deze manier kan het lidmaatschap van MMV op vele manieren bijdragen aan de gezondheid.
Herkenning en onderling begrip
Wie uitsluitend gezond wil eten, stuit in zijn omgeving regelmatig op onbegrip. Leden van MMV begrijpen elkaar. Het contact met gelijkgestemden motiveert om door te gaan op de ingeslagen weg. Vroeger werd je lid van Moermanverenging als er sprake was van kanker. Nu zijn de leden steeds vaker mensen die een gezonde levensstijl nastreven om zo gezond mogelijk oud te kunnen worden.
Marga Hop, docent verpleegkunde op een mbo in Rotterdam, is lid sinds 2015. ‘Voeding had mijn belangstelling, omdat ik al jaren kampte met vermoeidheid en darmklachten. Na mijn werk viel ik thuis uitgeput op de bank. Toen de huisarts niets kon vinden, kwam ik via Google uit bij het Moermandieet. Geen hype, maar een voedingspatroon dat zich al vele decennia bewezen heeft en actueel wordt gehouden via een actieve vereniging. Dat sprak me aan. Sindsdien eet ik zo veel mogelijk verse, onbewerkte producten, vooral groenten en fruit, alles biologisch.’
Dit dieet vult ze aan met supplementen. Marga is vitaal en voelt zich fitter dan de tien jaren daarvoor. ‘Mijn buurman zei: Ik word steeds ouder, maar jij ziet er juist steeds jonger uit. Hoe kan dat?’
Dat geldt ook voor Marga Westra, een politieagente uit Grouw, die sinds 2009 kampt met colitus ulcerosa, een chronisch ontstoken darm. Hoewel ze geen dikke darm meer heeft, zegt ze: ‘Ik ben fitter dan ooit.’ Het gaat zo goed dat ze, mede dankzij een operatie, geen stoma meer nodig heeft. Een orthomoleculair arts gaf haar een uitgebreid voedingsadvies, inclusief supplementen. Een kennis opperde dat ze het Moermandieet eens zou kunnen proberen. ‘Ik ben kritisch wat eten aangaat en volg alleen regels die bewezen werken. Er wordt zoveel onzin verkocht, zonder enige onderbouwing. Nadat ik het dieet had uitgeprobeerd, was ik overtuigd en heb ik me als lid aangemeld. Sinds november 2016 ben ik zelfs ambassadeur van de vereniging, omdat ik meer voor de leden wil betekenen.’
Het contact met mensen die ook kiezen voor volwaardige voeding geeft steun. Ook in de gesprekken met de artsen die niet van de protocollen af mogen wijken. MMV-lid Imca Abma (52), een fysiotherapeut die zich specialiseerde in ademhalings- en ontspanningstherapie, weet daar alles van.
In 2014 stelde zij de operatieve verwijdering van een borsttumor uit om haar immuunsysteem met voeding, ademhaling en beweging in optimale conditie te brengen. Op de dag van de operatie bleek de tumor verdwenen. ‘Tegen lotgenoten wil ik zeggen: gebruik je gezonde verstand, verzamel zoveel mogelijk informatie, kijk en ervaar bewust wat er in je lijf gebeurt en stel vanuit alle informatie die je hebt, je eigen plan samen. Je hebt wél tijd om beslissingen te nemen. Kanker ontstaat niet in één dag. Alles wat je vanuit het reguliere circuit wordt aangeboden, gebeurt vanuit een protocol. Als een arts zich niet aan het protocol houdt, loopt hij het risico aangeklaagd te worden. Andersom geldt dat niet: als patiënt mag je steeds zelf je eigen keuze maken.’
Zingeving – waar leef je voor?
‘Als ik kijk naar mijn patiënten vraag ik me altijd af: wat is het lied dat je niet gezongen hebt?’, aldus dr. Věra Novotný, internist-hematoloog, arts voor NTTT in Groesbeek. Een belangrijk element van herstel is balans vinden in factoren die energie geven en die energie zuigen. Zorg je goed voor jezelf? Doe je de dingen die je plezier geven, die van nature bij jou passen?