Uitzicht, 9 2022 (‘Siliconen zijn niet veilig’)

3.50

In dit nummer een onderzoek met dr. Rita Kapel, plastisch chirurg en onderzoeker die een waarschuwing geeft voor siliconen implantaten. Haar advies: laat ze verwijderen, want vroeg of laat word je er ziek van.

Kaki – Wat krijg je binnen als je kaki eet? Informatie over voedingswaarde en recepten met deze bijzondere vrucht.

Interview – Toen Myrthe Johansen (48) voor de derde keer de diagnose kanker kreeg, ging het roer definitief om. Weg met de drukke baan, weg met het stressvolle leven en weg met de siliconen borstprotheses die ze na de borstamputatie kreeg. ‘Ik heb gezien hoe groot het zelfherstellend vermogen van mijn lijf is, als ik er maar goed voor zorg. Dat geeft veel vertrouwen.’

In de mediacolumn – ‘Zorggrens bereikt’, kopte De Telegraaf vrijdag 11 november over de volle breedte van de voorpagina. De krant interviewde Joep de Groot, baas van zorgverzekeraar CZ en citeert: ‘Ik kan geen garantie geven dat de zorg altijd voor iedereen toegankelijk is. Sterker nog, ik denk dat ik bijna de garantie kan geven dat het niet zo is.’ Een garantie op hogere premies geeft hij wel.

Wetenschap – Eén op de vijf tot acht vormen van kanker bij de mens heeft een virale oorzaak. De meeste mensen dragen een virus bij zich dat aan kanker gelinkt is. Dat dit niet uitmondt in kanker is te danken aan een goed werkend immuunsysteem.

Volle zaal in Dongen – impressie van de ledendag in woord en beeld

Recepten – Kakicake, kakivrucht carpaccio, kakispread, rijst met groenten en gepofte biet

Interview – Siliconen zijn veilig, is de heersende gedachte. Plastisch chirurg en preventie-arts dr. Rita Kappel denkt daar anders over. Haar advies aan iedereen met siliconen-implantaten: laat ze verwijderen. Want vroeg of laat hebben siliconen gevolgen voor je gezondheid. ‘De vraag is niet hoe je ziek wordt van siliconen, maar hoe je er niet ziek van kunt worden’.

Column Frits Muskiet – Staat bij u de thermostaat ook een paar graden lager? Gunstig voor het klimaat, beter voor de portemonnee, en omdat ‘af en toe kou lijden goed voor ons’ zou zijn. Is dat zo? Hoe werkt ‘thermogenese’?

Marry’s Kruidentuin – Siberische ginseng ( Eleutherococcus senticosus) is een adaptogen of bufferkruid. Het helpt je te dragen wat je dragen moet. Russen gaven het mee aan hun kosmonauten en duikbootbemanning. Het verhoogt onder andere de weerstand en het uithoudingsvermogen en voorkomt depressiviteit.

Uit de spreekkamer – Galblaas: verwijderen of niet? – Vermoeidheid na bypass – Slokdarmspasme