Uitzicht 2, 2025 Is vis nog veilig?
In dit nummer van Uitzicht de stand van zaken over de voedingswaarde van vis.
Vissen, schelpdieren en zeewier zijn rijke bronnen van belangrijke nutriënten waar veel mensen tekorten aan hebben, zoals EPA, DHA, jodium en selenium. Maar, vragen veel mensen zich terecht af: hoe gezond is het nog om vis te eten, terwijl de zee vervuild is met microplastics?
In een achtergrondartikel legt klinisch chemicus Frits Muskiet uit dat de voordelen van visconsumptie nog altijd opwegen tegen de nadelen. Naast informatie over de eigenschappen van de verschillende vergiffen bevat het verhaal informatie over hoeveel vis we zouden moeten eten, welke vissen veilig zijn voor consumptie en hij beschrijft de alternatieven voor mensen die geen vis willen eten.
Verder in dit nummmer:
-Alles over zuurkool
-Interview met MMV-lid Toos Scheres
Toos Scheres (82) was een écht uitgaanstype. Ze ging graag naar het café en maakte het altijd laat. ‘Ik liet geen kans voorbijgaan om plezier te maken.’ Tot ze in 1995 de diagnose borstkanker krijgt en tot haar doordringt dat ze een ziekte heeft waaraan ze dood kan gaan. ‘Ik besloot dat ik de controle over mijn situatie wilde houden.’
-Column In de Media
-Interview met MMVV-lid Doretti de Goede: ‘Ik omarm het leven’
-Vijf heerlijke recepten met zuurkool, inclusief verrassend lekker zuurkoolsap.
-Achtergrondverhaal over herstelyoga bij kanker
Patricia Grotenbreg geeft de lessen herstelyoga bij kanker tijdens de MMV-leefstijltraining in Mechelen. Het leert mensen in contact te komen met hun lichaam. ‘Woede eruit gooien kan heerlijk zijn, maar dan moet je hem wel eerst voelen.’
-Nieuws, ingezonden brieven en agenda
-Column van Frits Muskiet: wie heeft er honger: U of uw darmbacteriën?
-Column van kruidendeskundige Marry Foelkel over de slanke sleutelbloem + recept
-Rubriek ‘uit de spreekkamer’ waarin artsen antwoorden geven op uiteenlopende vragen van lezers over voeding en gezondheid