Uitzicht 1, 2025 Bewijs voor MMV

5.80

Bewijs voor MMV!

Het nieuwe jaar begint met fantastisch nieuws! Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum in Groningen onderbouwen met overtuiging waarom de MMV-voedingsrichtlijnen in theorie supergezond zijn. Wat ze deden? Ze namen het kookboek ‘Eten volgens Moerman en Niet Toxische Tumor Therapie’ en berekenden van zeven dagmenu’s per recept de gehaltes aan micro- en macronutriënten. Vervolgens legden ze deze naast de Nederlandse voedingsnormen. Hieruit blijkt dat het voedingsvoorschrift van MMV bijna alle voedingsnormen (ruim!) overstijgt.

Vervolgens keken de onderzoekers naar de mate van ontsteking – inflammatie – die het eten volgens deze richtlijnen veroorzaakt. ‘Bij kanker is vaak sprake van een laaggradige stille ontsteking’, leggen de onderzoekers uit in een interview vanaf pagina 22. Hoe minder anti-inflammatoir de voeding, hoe beter het is. Wat blijkt: ‘Minder inflammatoir dan dit kan je niet eten.’ Ook zijn de menu’s gebaseerd op het gedachtegoed van Moerman zeer gunstig voor het zuur-base evenwicht in het lichaam. Voeding kan zuur- of basevormend zijn en dit heeft gevolgen voor de gezondheid.

Verder in dit nummer:

Quinoa – Wat is de voedingswaarde?

Interview met Jeroen Reesen (39). Hij deed op internationaal niveau mee aan extreme sportevenementen –obstacle runs, ultra marathons, 24-uursraces en meerdaagse endurance events – toen hij in januari 2017 werd geconfronteerd met een oogmelanoom. Vorig jaar ontstonden uitzaaiingen in lever en longen. Een bewezen effectieve behandeling wordt in Nederland niet vergoed. Maar hij blijft positief.

Een achtergrondverhaal van klinisch chemicus Frits Muskiet over oervoeding. De mens zet de wereld naar zijn hand en dat geldt ook voor zijn voeding: die is in de loop der jaren ook ‘maakbaar’ geworden. Evolutionair gezien is dat de omgekeerde wereld. Deze ‘mismatch’ leidt bij veel mensen tot ziekte, ook als ze soms denken goed bezig te zijn.

Een interview met arts Simone Ardesch. In de reguliere gezondheidszorg wordt de mens te veel beschouwd als een verzameling losse organen en ziektes. Die benadering doet niet alleen de zieke mens, maar ook de zorgverleners tekort. Arts Simone Ardesch, oprichter van de Amsterdam School for Integrative Medicine, pioniert al jaren voor een omslag naar een integratieve benadering. ‘Oncologen kunnen er niet omheen zich hierin te verdiepen.’

Een interview met twee UMCG-onderzoekers die de MMV-voedingsrichtlijnen tegen het licht hielden. Wie eet op basis van recepten uit het MMV-kookboek scoort uitstekend op de Dietary Inflammatory Index (DII). Dit is een index die aangeeft of voeding ontstekingsremmend dan wel -bevorderend is. Ook zijn de menu’s, gebaseerd op het gedachtengoed van Moerman, zeer gunstig voor het zuur-base evenwicht in het lichaam. Dat blijkt uit nog niet gepubliceerd onderzoek van het UMCG. ‘Minder inflammatoir dan dit kan je bijna niet eten’, aldus de onderzoekers in een uitgebreid interview.

Verder: columns over de media, Marry’s Kruidentuin over kweekgras, Frits Muskiet over genetische ziekten en artsen beantwoorden uw vragen over voeding in de spreekkamerrubriek.

MMV leden krijgen 40 procent korting. Vul uw lidnummer in bij waardeboncode in de winkelwagen. De korting wordt dan automatisch verrekend. U vindt uw lidnummer op de jaarlijkse factuur en op de adresdrager van Uitzicht. De korting is niet overdraagbaar aan anderen. Onze medewerkers controleren na ontvangst van de bestelling aan de hand van naam en adres of de ledenkorting terecht is toegepast.