Diverse grote levensmiddelenconcerns zoals Remia, Mora, Mars, Lindt, Haribo en A.Vogel hebben de Europese voedselwaakhond Efsa op uiterst pijnlijke wijze op haar nummer gezet. De bedrijven stoppen met het gebruik van E171 in hun producten. Dit hebben zij foodwatch toegezegd.
Aanleiding voor het actiecentrum foodwatch om in de benen te komen was de conclusie van de Nederlandse voedselautoriteit NVWA. Die liet vorige maand weten dat er een mogelijke relatie is tussen consumptie van de witte kleurstof titaniumdioxide (E171) en een hoger risico op darmkanker. De voedingsindustrie gebruikt de hulpstof E171 om tandpasta’s, snoep, gebak en kant-en-klaar gerechten ondoorzichtig of wit te maken.
In Frankrijk geldt vanaf volgend jaar verbod
De NVWA raadde het kabinet aan bedrijven te stimuleren om de kleurstof te vervangen. foodwatch besloot hierop half september de fabrikanten die de stof nog gebruiken, rechtstreeks aan te schrijven. Albert Heijn, Jumbo, Jamin, La Place, Etos, Friesland Campina en Unilever hebben niet positief gereageerd op het verzoek van foodwatch om te stoppen met het gebruik van E171. Ze kunnen nog een voorbeeld nemen aan Frankrijk. Daar geldt per 2020 een verbod op het gebruik van E171 vanwege de risico’s.
Nanodeeltjes mogelijk de boosdoener
De witte kleurstof E171 bestaat deels uit zeer kleine ‘nanodeeltjes’. Deze nanodeeltjes zijn omstreden omdat nog onvoldoende bekend is hoe die zich in je lichaam gedragen en of die bijvoorbeeld je darmwand kunnen passeren. Bij inademing is de stof kankerverwekkend, concludeerden de autoriteiten IARC en ECHA.
Het RIVM waarschuwt voor de mogelijke risico’s van de stof. Het Nederlandse BuRo (onderdeel NVWA) adviseert de minister voor Medische Zorg en Sport Bruno Bruins “te overleggen met voedselproducenten om te zorgen dat consumenten minder worden blootgesteld aan E171 en/of titaniumdioxide”.
Bezweringen kunnen onrust niet voorkomen
Het BuRo benadrukt ook dat verder wetenschappelijk onderzoek naar darmkanker als gevolg van E171 noodzakelijk is.
E-nummers zijn goedgekeurd door het Europese bureau Efsa. Vaak wordt gedacht dat ze dus allemaal veilig zijn. Toch kunnen bezweringen van de Europese voedselwaakhond dat iedereen met een gerust hart de E-nummers tot zich kan nemen, niet voorkomen dat er voortdurend onrust ontstaat. Soms ten onrechte, soms terecht.
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief