Het Moermandieet is ontwikkeld door de Vlaardingse arts Cornelis Moerman (1893 – 1988). Zijn dieet besloeg 1 A-4 en hing aan de voordeur van zijn praktijk. Moerman zag kanker als een ziekte van het lichaam als geheel, een deraillement van de stofwisseling, hij was ervan overtuigd dat het immuunsysteem kon worden hersteld met volwaardige voeding als medicijn.
‘Kanker is het gevolg van een ontspoorde stofwisseling’
Arts en onderzoeker Cornelis Moerman (1893 – 1988)
Verband tussen leefwijze, voeding en kanker
Cornelis Moerman ontdekte in de jaren dertig van de vorige eeuw door eigen onderzoek dat er een nadrukkelijk verband bestaat tussen leefwijze, voeding en kanker. Op dit gegeven baseerde hij zijn therapie, die hij in 1939 met succes op een ernstig zieke kankerpatiënt toepaste. Zijn uitgangspunt was dat kanker het gevolg is van een ontsporing in de stofwisseling. Het herstellen van die stofwisseling via een dieet zou in deze optiek moeten leiden tot genezing. Via zijn experimenten vond Moerman een aantal stoffen die naar zijn mening noodzakelijk zijn voor gezonde lichaamscellen. Deze stoffen (ijzer, zwavel, jodium, citroenzuur, vitamine A, D, E, de vitamines van het B-complex en later vitamine C) vormen de grondslag van de door hem ontwikkelde kankertherapie. Met deze therapie bleef hij kankerpatiënten behandelen tot 1985. Artsen die in de leer gingen bij Moerman noemden zich ‘Moermanartsen’. Later verenigden zij zich onder de naam ‘Artsen voor Niet Toxische Tumor Therapie’ (NTTT). Uitgangspunt van hun behandeling is de visie van Moerman, op basis van recente wetenschap zijn in de loop der tijd accenten verlegd. Adviezen over de voedingswaarde van producten vindt u op de voedingsmiddelenlijst.
Patiënten als bewijs
De Moermantherapie werkt. Het beste bewijs daarvoor vormen de mensen die er baat bij hadden en hebben. Ook wanneer herstel niet (meer) (volledig) mogelijk is, leidt het volgen van een dieet vrijwel altijd tot een verhoogde levenskwaliteit. Het participeren in het genezingsproces, meewerken aan je eigen behandelplan geeft nieuwe kracht. Ook is uit ervaring ruim bekend dat mensen die de Moermantherapie volgen minder last hebben van de bijwerkingen van reguliere therapieën.
Uitgangspunten van het dieet
Vers en onbewerkt – In het dieet is, net als in het Mediterrane dieet, uitsluitend plaats voor verse, onbewerkte voeding. Dus geen industrieel bewerkte voeding. Alle voedingsmiddelen die meer dan 1 ingrediënt bevatten zijn bewerkt.
Groentesappen – Voor een optimale voedingswaarde drink je ze vers van de pers. Groentesappen oxideren door licht en zuurstof. In een donkere fles in de koelkast blijft het even houdbaar, maar verliest het sap wel aan kracht.
Volop groenten en fruit (uit het seizoen) – Groenten en fruit spelen de hoofdrol. Deze bevatten volop noodzakelijke stoffen zoals voedingsvezel, kalium, magnesium, kalk, ijzer en veel andere mineralen, enzymen en de vitamines B en C. Vrijwel alle groenten en fruit werken dankzij de van nature aanwezige anti-carcinogenen (stoffen die kanker tegengaan) beschermend tegen kanker. Verdeeld over de dag is het de bedoeling zo’n 500 tot 800 gram groente te eten.
Vegetarisch – Het Moermandieet is vegetarisch. De Niet-Toxische Tumor Therapie staat vis(olie) en gevogelte met mate toe. Een anti-kanker dieet bevat geen of hooguit 5 procent vlees per dag. De reden is dat vlees arachidonzuur bevat. Een stof die ongunstig is gerelateerd aan de groei en ontwikkeling van kanker. Dierlijke eiwitten kunnen de groei van kankercellen bevorderen. Ook zijn dierlijke eiwitten zwaarder te verteren dan plantaardige eiwitten. Daarmee moet je een ziek lichaam niet onnodig belasten. Op de voedingsmiddelenlijst staat informatie over wild, rood en wit vlees.
Suikervrij – Het dieet is vrij van geraffineerde suikers. Dus geen koekjes, snoep, chips, chocola, maar ook geen voeding uit pakjes en zakjes. Producten met suiker evenmin. Suiker past niet binnen een antikankerdieet, omdat het gerelateerd is aan kankergroei- en ontwikkeling.
Biologisch – Groenten en fruit die niet chemisch bemest en bespoten zijn, hebben de voorkeur. Die bevatten meer voedingsstoffen en minder gifstoffen. Biologische groenten en fruit bevatten door de langzamere groei en natuurlijk opgebouwde weerstand tegen insecten en schimmels meer vitaminen en secundaire plantstoffen zoals polyfenolen, flavonoïden. Niet-biologische voeding bevat vaak hogere hoeveelheden nitraat en nitriet. Dit vormt een hogere belasting voor het lichaam. Maar, zeggen de MMV-deskundigen: ‘Eet liever een niet-biologische citroen dan helemaal geen citroen.’ Gooi dan wel de schil weg.
Rauwkost en stomen – Het Moermandieet bevat veel rauwkost, omdat dit garandeert dat de waardevolle voedingsstoffen er nog in zitten. In het algemeen geldt daarom ook dat groenten kort gekookt moeten worden. Bij voorkeur gestoomd of gesmoord, zodat de voedingsstoffen behouden blijven.
In deze lezing geeft natuurvoedingskundige Veronique van Zeeland tekst en uitleg bij het Moermandieet.
Het Moermandieet (zoals gepubliceerd in 1975)
Geen vlees, vis of gevogelte
Geen water, koffie of thee om te drinken
Wel sap van rode bieten, peen, zure appelen of peren, gemaakt met behulp van een sapcentrifuge: versgeperst en gedronken. Klik hier voor een instructievideo!
Geen suiker of voedsel waarin suiker is verwerkt.
Matig zout.
Per dag ½ tot 1 liter karnemelk of pap daarvan. Sap van citroenen, eventueel te verdunnen met sap van sinaasappelen. Bessensap.
Een of twee eidooiers (geen eiwit) per dag.
Volkoren brood met roomboter en jonge kaas. Geen aardappelen, maar rijst met roomboter en groene groenten, vooral sla met komkommers en augurken. Ook zijn andere groenten, zoals worteltjes, rode bieten en asperges togestaan. Zilvervliesrijst gebruiken, dus rijst waarvan het zilvervlies niet is verwijderd. Deze rijst kan grof gemalen worden en mag in zoete melk worden gekookt. Toegestaan hierbij zijn: pruimen, abrikozen, moes van zure appelen, peren en perziken. Erwtensoep zonder vlees of spek, wel met uien, peen, knolselderij en groenten. Geen laxeermiddelen gebruiken, maar indien nodig, driemaal daags een paplepel olijfolie.
Veel fruit.