Desembrood is beter voor ons lijf dan gistbrood. Ons lichaam neemt bij desembrood gemakkelijker bepaalde stofjes op die goed voor ons zijn.
Dat zegt Fred Brouns, hoogleraar Innovatie Gezonde Voeding aan de Universiteit Maastricht. Hij was deze week te gast bij het tv-programma Tros Radar. Een ander voordeel van desembrood is dat het andere stofjes zoals fytinezuur, afbreekt. Dat is gunstig voor ons lijf. MMV adviseert ook om voor desembrood te kiezen.
Niet opjagen
Desem, ook wel zuurdesem genoemd, wordt maar door een beperkt aantal bakkers gebruikt. Robèrt van Beckhoven is een van hen. Hij mag zich “Meester boulanger” noemen, een titel die voor slechts weinigen is weggelegd. Hij geniet bekendheid als jurylid van het populaire programma “Heel Holland Bakt”.
Van Beckhoven kiest voor desem omdat het brood dan veel langer de tijd krijgt om te rijzen. Gistbrood gaat al na drie tot vier uur in de oven terwijl desembrood 24 uur moet rijzen. “We moeten het brood niet opjagen”, is zijn overtuiging.
Angstcultuur
Prof. Brouns zal het komende jaar uitgebreid onderzoek doen naar de effecten van granen en gluten op ons lichaam. Het is de eerste keer dat de gezondheidseffecten van granen en brood zo uitgebreid onder de loep genomen worden.
Volgens Brouns is er een angstcultuur ontstaan rondom brood. Dat je ziek zou worden van brood lezen we in boeken als de Voedselzandloper en Broodbuik. Volgens Fred Brouns ontbreekt het echter aan wetenschappelijk bewijs.
Veredeld
Ook MMV-kankeronderzoeker dr. Hans Stoop ziet geen reden om brood in de ban te doen. Wel is hij voorstander van spelt omdat vele granen vergaand zijn veredeld terwijl spelt vrijwel ongemoeid is gelaten. Door de veredeling zijn veel mineralen en vitaminen uit granen verdwenen.
Bron: borgesius.nl
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief