Het eten van groenten en fruit vermindert de kans op darmkanker. Dat is ruimschoots bekend. Maar hoe dit precies werkt? Een recente studie aan de South Dakota State University toont hoe via de ‘flavonoïden’ in groenten en fruit een zuur vrijkomt dat de groei van kankercellen voorkomt.
Het gaat om het ‘2,4,6-trihydroxybenzoëzuur’. Dit zuur komt vrij wanneer het lichaam de geconsumeerde flavonoïden omzet (‘metaboliseert’). Flavonoïden zijn relatief stabiel in de (zure) omgeving van de maag, maar worden afgebroken (door bacteriën) in de darmen.
‘2,4,6-THBA’ is een afgeleide stof van salicylzuur, het hoofdbestanddeel van aspirine. In eerste instantie onderzocht het team van de South Dakota State University hoe aspirine dikke darmkanker vermindert. Toen viel op dat het genoemde zuur de groei van kankercellen remde en zoomde men daarop in.
Het remmen van de kankergroei komt waarschijnlijk doordat het zuur ingrijpt op de enzymen die betrokken zijn bij celdeling. Hierdoor wordt de groei van kankercellen op twee manieren geremd, denken de onderzoekers. Door de vertraging van de celdeling krijgt ons immuunsysteem meer gelegenheid om zelf de kankercellen te vernietigen. Daarnaast krijgen beschadigde cellen meer gelegenheid om zichzelf te repareren.
De onderzoekers zijn blij met de ontdekking. Ze zien vooral de mogelijkheden van preventie: ‘We hebben zoveel medicijnen om kanker te behandelen, maar bijna geen om het te voorkomen. Deze resultaten bieden enorme potentiële gezondheidsvoordelen’, aldus de onderzoeksleider. Het team is nu bezig met het identificeren van de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor het afbreken van flavonoïden. Daarmee kan mogelijk probiotica ontwikkeld worden die helpt darmkanker te voorkomen.
Het onderzoek is gepubliceerd in het vakblad Cancers.
In Amerika zijn de percentages van darmkanker bij mensen onder de 50 jaar sinds 1994 met meer dan 50 procent gestegen. In Nederland zijn in 2019 bijna 13.000 nieuwe patiënten met dikke darmkanker gediagnosticeerd, aldus het Integraal Kankercentrum Nederland. Het totaal aantal diagnoses van dikkedarmkanker is in een periode van ruim 25 jaar gestegen van 4.600 in 1989 naar 10.000 in 2017 en van endeldarmkanker in dezelfde periode van 2.600 naar 4.500.
Darmkanker staat in het rijtje van meest voorkomende kankersoorten op de tweede plaats, na huidkanker (exclusief basaalcelcarcinoom).
Beeld: Rob Stoeltje / Creative Commons licensie: CC BY 2.0
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief