De kwaliteit van de buitenlucht is er sterk op vooruit gegaan. Met dank aan de EU, die een veelheid aan maatregelen heeft getroffen. Toch zijn we nog lang niet waar we zijn moeten. De Wereldgezondheidsorganisatie eist verdergaande stappen. Daarom is het zaak de meest vervuilende bronnen te vermijden. Blijf bijvoorbeeld uit de buurt van drukke verkeerswegen.
Verkeerskundige en milieubioloog Evi Dons van de Universiteit van Hasselt heeft veel onderzoek gedaan naar de gevolgen van luchtvervuiling en vertelt op het weblog van EOS Wetenschap over de jongste inzichten. Die zijn onder andere verkregen door burgers continu een klein meettoestel bij zich te laten dragen.
Wat kan je doen om je blootstelling aan luchtvervuiling te verminderen?
- Gebruik je gezond verstand. De luchtvervuiling komt ergens vandaan, bijvoorbeeld uit de uitlaat van een wagen of een schoorsteen. Blijf van die bronnen weg. Evi Dons stelde tijdens haar onderzoek bijvoorbeeld vast dat de luchtvervuiling op amper enkele meter van een drukke weg al aanzienlijk lager is.
- Pas je fiets- of wandelroute aan. Als je drukke wegen kan vermijden, doe dat dan. Evi Dons ontwikkelt momenteel een route-app waarin je naast kortste en snelste weg ook de weg met de minste luchtvervuiling zal kunnen kiezen.
- Pas het tijdstip van verplaatsingen aan. Luchtvervuiling is minder groot buiten de spitsuren.
- Van alle pendelaars worden treinreizigers aan de minste luchtvervuiling blootgesteld.
- Fietsers ademen wel meer vervuilde lucht in, maar fietsers zijn ook fysiek actief, en dat levert dan weer positieve gezondheidseffecten op. Meestal zijn de voordelen van lichaamsbeweging groter dan de negatieve impact van luchtvervuiling. Een mondmasker werkt niet of nauwelijks.
- Stoot zelf minder uit: neem de trein of de fiets in plaats van de wagen en gebruik geen houtvuur. Er zijn ook minder opvallende bronnen van luchtvervuiling, kaarsen bijvoorbeeld zorgen voor een slechtere luchtkwaliteit binnenshuis.
Deze en andere maatregelen tegen luchtvervuiling komen uitgebreid aan bod in de podcastaflevering van EOS Wetenschap. Ga naar Podcasts op je smartphone en voer in het zoekvenster in “Vraag het aan¨. Het kan ook via
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief