September en oktober zijn dé maanden om zelf paddenstoelen te plukken. Het beste advies is er niet aan te beginnen, tenzij je een expert bent en de giftige van de niet-giftige kunt onderscheiden.
In Nederland groeien ongeveer vijfduizend verschillende soorten paddenstoelen. Hiervan zijn er slechts honderd voor consumptie geschikt. Van de niet-eetbare paddenstoelen zijn er dertig giftig, waarvan er tien dodelijk kunnen zijn als je ze eet.
Niet meer dan 250 gram per keer
Je mag trouwens niet eens heel veel paddestoelen tegelijk plukken: Per keer 250 gram. “Dit is ongeveer net zo veel als een bakje champignons”, vertelt Edwin Florès, auteur van Het grote wildplukboek. Ook schreef hij samen met Ron Blaauw en Bobby Rust van Ron Gastrobar Het wildplukkookboek, en met Jonnie Boer – eveneens een fervent wildplukker – het bekroonde boek Paddenstoelen.
Ontwikkel zelf expertise
“Het is af te raden om zomaar het bos in te gaan om wilde paddenstoelen te plukken. Je moet vooraf weten welke eetbare paddenstoelen je wilt verzamelen,” aldus Florès, die aanraadt met een deskundige mee het bos en het veld in te gaan, of een workshop over eetbare paddenstoelen te volgen.
Verder adviseert Florès in gesprek met nu.nl om je als beginner te richten op één bepaalde paddenstoelsoort, waar je je vervolgens – met behulp van een veldgids en het internet – goed in verdiept. “Bij voorkeur een eetbare paddenstoel die niet of nauwelijks een giftige lookalike heeft, zoals het eekhoorntjesbrood. Deze is bijna niet te verwarren met andere paddenstoelen, dus een uitstekende paddenstoel om mee te starten.”
De angst voor vergiftiging is terecht
Uit cijfers van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum blijkt dat dit jaar al zeker negen mensen ziek zijn geworden na het eten van paddenstoelen. Het centrum waarschuwt al jaren voor het wildplukken van paddenstoelen en verwacht dat het aantal vergiftigingen de komende tijd zal stijgen vanwege de weersomstandigheden – regen na een warme periode.
Dodelijk leverfalen niet uitgesloten
Na het eten van een giftige paddenstoel krijg je meestal eerst last van braken en diarree. Daarna kan er schade aan de lever ontstaan, wat kan leiden tot een (soms dodelijk) leverfalen.
De angst voor een paddenstoelenvergiftiging is volgens Florès terecht, maar er zijn nog genoeg mensen die lukraak paddenstoelen plukken én opeten. “Mensen nemen weleens contact met mij op nadat ze een onbekende paddenstoel hebben geplukt en gegeten. Zonder te determineren (soort bepalen-jvk) dus. Ze vragen mij vervolgens of de paddenstoel eetbaar was of niet. Onbegrijpelijk.”
Tips voor het zoeken van eetbare paddenstoelen:
- Ga de eerste twee keer met een kenner op pad
- Determineer altijd
- Koop twee goede veldgidsen
- Bereid je goed voor en weet wat je wilt gaan plukken in welk seizoen
- Bij twijfel nooit een paddenstoel plukken en opeten
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief