Curcumine is de stof die het specerij kurkuma de helder gele kleur geeft. Deze kleurrijke smaakmaker inspireert niet alleen koks, ze blijft ook de verbeelding van medicijnontwikkelaars prikkelen. Die proberen de anti-kankereigenschappen die curcumine in de petrischaal laat zien, in het lichaam tot bloei te brengen. Een Japans team zoekt de publiciteit met hun synthetische variant die in proefdieren ‘significante anti-tumoreffecten demonstreerde’.
Curcumine uit kurkuma heeft eigenschappen die het ongeschikt maken als kankermedicijn. Het is onstabiel en het is nauwelijks biologisch beschikbaar. Dat wil zeggen, ons lichaam voert het af voordat het de kans krijgt tumorcellen lastig te vallen. Japanse wetenschappers hopen dat probleem via een omweg op te lossen.
Ze ontwikkelden – en patenteerden – een zout van curcumine monoglucuronide dat in de bloedbaan moet worden geïnjecteerd. In vakblad European Journal of Pharmalogy beschrijven de onderzoekers hoe het vervolgens door een van nature voorkomend enzym in een actieve vorm wordt omgezet. Deze vorm is niet helemaal gelijk aan het natuurlijk polyfenol, ze noemen het ‘aglycone curcumine’, maar het had in hun dierexperimenten wel een duidelijk anti-tumoreffect.
De grootste omzetting van de voorloperstof naar curcumine vond in het beenmerg van de proefdieren plaats. Dat ‘rechtvaardigt een klinische toepassing voor ziekten in het beenmerg, zoals multipel myeloom en leukemie’, zegt hoofdauteur Masashi Kanai op de website van de universiteit van Kyoto.
Uit het artikel blijkt dat de onderzoekers hun curcuminezout getest hebben in proefdieren met deze vorm van bergmergkanker. En wel een vorm die resistent is tegen het bij multipel myeloom veelgebruikte medicijn bortezomib. Waar de tumoromvang van controlegroep in 21 dagen toenam van zeventig naar 106 kubieke millimeter, nam die van de met bortezomib behandelde muizen toe naar 97 kubieke millimenter.
In de proefdieren die het curcuminezout kregen, kromp het tumorvolume echter. Tot 61 millimeter in de groep die 30 milligram per kilo lichaamsgewicht had gekregen en tot 45 kubieke millimeter bij een drie keer zo hoge dosering. Zonder gewichtsverlies te veroorzaken. ‘Curcumine wordt al lange tijd gebruikt als specerij en als kleurstof’, zegt Kanai. ‘Dus we verwachten minimale bijwerkingen te zien.’
Foto: Simon A. Eugster, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief