Gunstige buikbacteriën in een supplement worden probiotica genoemd. Complexe vezels zijn een pre voor de groei van deze gewilde buikbacteriën. Vandaar: prebiotica. Stop je pre- en probiotica bij elkaar in een supplement dan heet dat synbiotica. Helpt dat om af te vallen? Onderzoekers uit Hong Kong testten het en kwamen uit bij een synbioticum dat veel beter werkt.
Keer op keer blijkt de darmflora van mensen met obesitas anders dan die van mensen met een normaal gewicht. Het ontbreekt hen onder meer aan melkzuurbacteriën. Die kun je suppleren. Omdat melkzuurbacteriën gedijen op vezels kwamen fabrikanten op het idee complexe koolhydraten – prebiotica – aan hun supplementen toe te voegen. Dat je van dergelijke synbiotica geen wonderen hoeft te verwachten dat wisten de Hongkongse onderzoekers al. Hun artikel in Nutrients verwijst naar een klinische studie waarbij het symbiotische supplement niets deed bij obese deelnemers op een proteïnerijk laag-koolhydraatdieet.
In hun eigen onderzoek vormden ze drie gelijkwaardige groepen van achttien mannen en vrouwen met obesitas. Een groep slikte acht weken lang het symbiotische supplement, de tweede groep verhoogde hun consumptie van groenten en fruit tot de lokale voedingsaanbevelingen. Daarmee zouden ze dagelijks ongeveer dertig gram aan voedingsvezels moeten binnenkrijgen. Een derde groep deed beide. Van de groenten en fruit moesten de deelnemers de vastgestelde hoeveelheid eten, andere voedingsmiddelen konden ze naar wens nemen of laten staan.
Het resultaat
Na acht weken maakten de onderzoekers de balans op. De deelnemers uit de supplementgroep waren nauwelijks tot niet afgevallen en lieten ook geen verbeteringen in hun vetverdeling zien. De deelnemers uit de groenten- en fruitgroep verbeterden op alle punten: gewicht, vetmassa, de vetmassa van de romp en het viscerale vet; het vet dat zich in en om de organen bevindt. De werkelijke symbiose zat hem in de combinatie van groenten, fruit en probiotica. Deze groep deed het namelijk het beste.
‘Verhoogde inname van groenten en fruit zou het belangrijkste doel moet zijn waar een voedingsinterventie voor gewichtsafname zich op richt’, concluderen de onderzoekers. De combinatie van supplement, groenten en fruit ‘lijkt effectiever te zijn in het verminderen van obesitas en het daarmee samenhangende metaboolsyndroom’.
Overigens is het handig te weten dat je prima zelf probiotica kunt kweken door melk, vruchtensap en groenten te fermenteren.
De onderstaande figuren komen uit het artikel in Nutrients. De bovenste toont de verdeling van gewichtsafname binnen de verschillende groepen. SG is supplementgroep, DG dieetgroep en DSG dieet plus supplementgroep. De onderste tabellen laten de absolute en relatieve (in procenten) verschillen zien op groepsniveau.
Foto: Marko Zirdum Vezels uit echt voedsel en darmbacteriën: it takes two to tango.
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief