Onze aandacht is vaak naar buiten gericht, ook in de zoektocht naar geluk. Op zoek naar een fitter lichaam, meer ruimte voor jezelf, meer geld, meer welvaart, een betere baan, een leukere relatie of het huis dat écht bij je past. Maar als je het dan uiteindelijk hebt, blijkt dat dit niet het langdurige geluk geeft waarop je had gehoopt.
En dus ga je weer op zoek naar iets anders, naar iets wat meer vervulling geeft. Maar… zoek je wel op de juiste plek? Als je geprogrammeerd staat om te focussen op wat je ‘mist’, zul je je nooit vervuld voelen, hoe succesvol of gezond je ook bent. Dat geldt ook als je focust op wat er allemaal mis is gegaan in je leven of wat er allemaal mis kan gaan. Het lichaam reageert fysiek op de stress die ontstaat als je focust op wat er allemaal mis kan gaan én je voelt ook de emotie erbij.
Onderzoek van Harvard toont aan dat onze hersenen gemiddeld 47 procent van de tijd afdwalen. Je mist dus bijna de helft van je leven, terwijl je erbij staat. Dit fenomeen wordt ook wel ‘monkey mind’ of apengeest genoemd. Je geest gedraagt zich als een aap die voortdurend van de ene naar de andere gedachte slingert.
De diepte van het huidige moment zie je over het hoofd
Zou ons leven anders zijn als je zou focussen op wat er wél allemaal is, in plaats van op wat er ontbreekt? En dan heb ik het niet over spullen, of zelfs relaties. Stel je een vis voor die zijn leven lang op zoek is naar water. Hoe hard hij ook zoekt, hij kan het niet vinden omdat hij erin zwemt. Zo kunnen ook wij ons leven lang over het hoofd zien wat er is. Dit, de diepte van het huidige moment. Het is er altijd en het is vrij van de labels van de geest van ‘leuk’ of ‘niet leuk.’ Je kunt het niet bedenken, alleen maar voelen en ervaren.
Psychologen Matthew Killingsworth en Daniel Gilbert onderzochten 15.000 mensen uit acht landen, die verschilden in opleidingsniveau, leeftijd, beroep, inkomen en echtelijke staat. Hun onderzoek toont aan dat hetgene waar we gelukkig van worden veel minder te maken heeft met wat we aan het doen zijn, maar veel meer met al dan niet aanwezig zijn. Als je met aandacht de afwas doet – ook al vind je het geen leuk klusje – ben je gelukkiger dan wanneer je geest ondertussen afdwaalt naar een moment in de toekomst of het verleden.
Kortom: ‘een afdwalende geest is een ongelukkige geest’. En omgekeerd: een aanwezige geest is een gelukkige geest. Dus wat je ook doet, of je ervan houdt of er een hekel aan hebt, je zult het gelukkigst en effectiefst zijn als je aanwezig bent met je aandacht bij dat wat je doet. In het ‘nu’ leven, maar hoe moet dat dan? Hoe tem je je apengeest, in de omgang met de dagelijkse prikkels, zodat je beter leert genieten van het hier en nu? Een van die poorten ernaar toe is de ademhaling. De ademhaling heb je altijd bij je, en bewust ademen, is een uitstekende manier om ‘aanwezig’ te zijn.
Of zoals Eckhart Tolle zegt: ‘As soon as you honor the present moment, all unhappiness and struggle dissolve, and life begins to flow with joy and ease.’
De principes die Eckhart Tolle noemt, vind je terug in Chi Neng Qigong, een Chinese bewegingsleer gericht op het genezen en verbinden van lichaam en geest. Het helpt om emoties in balans te brengen en zorgt voor een helder hoofd, een vervuld hart en meer energie. In de les focus ik op hoe je je aandacht in het ‘nu’ brengt en hoe je meer kunt gaan leven vanuit deze staat. Wil je ‘de poorten van het nu’ ervaren? Doe mee aan een gratis online meditatie op zondag 8, 15 of 22 september van 20.30-20.50. Schrijf je in via mijn website of via deze link.
Beeld: LaterJay Photography via Pixabay
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief