Volledige borstreconstructie met gebruik van lichaamseigen vetweefsel is veilig en onder voorwaarden mogelijk. Dat is het standpunt van Zorginstituut Nederland na langlopend onderzoek. De vrouwen die volgens deze methode werden behandeld ervaren een betere kwaliteit van leven dan zij die siliconenimplantaten kregen. De nieuwe methode zit sinds deze week in het basispakket.
Het gebruik van lichaamseigen vet, ofwel lipofilling, was al een erkende methode om kleine oneffenheden op te vullen. Voor gebruik als vervanging van siliconenimplantaten was extra onderzoek vereist. Onder de namen Breast Trial I en II deden, verdeeld over het land, negen ziekenhuizen aan dat onderzoek mee. Uiteindelijk werden conclusies getrokken op basis van de ervaringen van 91 vrouwen wier borst gereconstrueerd werd met eigen lichaamsvet, en tachtig vrouwen bij wie dat gebeurde met behulp van een siliconenimplantaat.
De eerste vraag die de deelnemers moesten beantwoorden was hun beleving van de kwaliteit van leven, twaalf maanden na de laatste ingreep. Daar kwam een eenduidig antwoord op. ‘De eerste groep had na de operatie een aanmerkelijk hogere kwaliteit van leven’, meldt de website van Maastricht UMC. Ze waren ‘tevredener met de borsten, hun fysieke welzijn en de uitkomsten van de behandeling.’
Ook de ‘secondaire uitkomstmaten’ – borstvolume na twaalf maanden, kosteneffectiviteit, complicaties en oncologische follow up – blijken opname van de ingreep het basispakket niet in de weg staan. Een uitkomst voor veel vrouwen, vertelt plastisch chirurg Andrzej Piatkowski die het onder leidde. ‘Voor veel patiënten is een goede borstreconstructie van onschatbare waarde. Het is essentieel voor het zelfvertrouwen en de kwaliteit van leven. Maar het is duidelijk dat om verschillende redenen de huidige methoden niet voor iedere patiënt geschikt zijn.’
Tot de redenen waarom een alternatieve methode welkom is, behoren de ernstige twijfels over de veiligheid van siliconenimplantaten. MMV berichtte daar vorige week over.
Niet mogelijk na bestraling
In overleg met de beroepsgroep van plastisch chirurgen, patiëntenvertegenwoordigers en de zorgverzekeraars, maakte het Zorginstituut Nederland afspraken over de voorwaarden waaronder vrouwen voor de nieuwe toegelaten reconstructiemethode in aanmerking komen. Zo mag de vrouw geen bestralingen van de toraxwand hebben ondergaan, of nog te gaan hebben.
Roken en overgewicht ernstiger dan een BMI van 30 zijn andere uitsluitingscriteria, net als een ‘co-morbiditeit die de ingroei van vetcellen kan verhinderen’. Voorbeelden daarvan zijn een beperkte nierfunctie of actieve auto-immuunaandoeningen zoals astma en diabetes. Ook de lekkage van siliconen uit eerdere prothesen is een reden om niet voor lipofilling in aanmerking te komen. De complete lijst is hier als pdf te laden.
‘Device problemen’
In dat document stelt het Zorginstituut verder onder meer te verwachten dat lipofilling op termijn kosteneffectiever zal blijken te zijn dan reconstructie met behulp van siliconenimplantaten. Doordat deze ‘op de lange termijn een of meerdere her-operaties nodig hebben om deze te vervangen door complicaties (device problemen of kapselvorming). Dit heeft invloed op de kwaliteit van leven van patiënten met borstprothesen en geeft een hoger kostenverbruik.’
Jaarlijks zullen tussen 600 en 900 vrouwen voor een volledige reconstructie met lipofilling in aanmerking komen, verwacht het Zorginstituut. De procedure vergt drie tot vier operaties; voorafgaand waaraan met behulp van een ‘expander’ – die minimaal tien uur dag gedragen dient – de huid moet worden opgerekt. ‘Omdat het dragen van de expander behoorlijk wat discipline vergt en er ook meerdere operaties nodig zijn, zal dit niet de keuze zijn van elke vrouw die in aanmerking komt.’
Beeld: thebreasttrial.com
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief