Vleesvervangers vinden steeds meer aftrek maar is het verstandig om ze dagelijks in het menu op te nemen? Juglen Zwaan van ahealthyfood.nl vindt van niet.
De zogenaamde vegetarische burgers en sandwiches bevatten volgens Zwaan vaak erg veel vet, koolhydraten en zout. Steeds meer fastfoodketens brengen dit soort vegetarische producten op de markt in een poging om klanten te trekken die van het vlees af willen. Maar ook al zijn de producten vegetarisch of zelfs vegan, ze zijn vaak veel te sterk bewerkt om ze te kunnen zien als gezonde alternatieven voor vlees.
Ongezond vanwege de enorme hoeveelheid ‘foute’ vetten
Vleesvervangers zijn volgens Zwaan vaak ongezond vanwege de enorme hoeveelheden ongezonde vetten. Niet of heel zelden eten, luidt het mede ophealthline.com gebaseerde advies. Vegaburgers van kipketen KFC bijvoorbeeld, blijken net zo veel vetten en calorieën te bevatten als gewone burgers, maar minder eiwitten, meer koolhydraten en meer zout. Dan hebben we het nog niet gehad over de vele toevoegingen en e-nummers.Plantaardig, natuurlijk en onbewerkt, daar gaat het om.
De cardioloog dr. Andrew Freeman stelt dat de basis van een gezond hart- en vatenstelsel en eigenlijk de hele menselijke gezondheid, een voedingspatroon is met volwaardige, onbewerkte en plantaardige producten. Een boterham is in dit verband een veel sterker bewerkt voedingsmiddel dan bijvoorbeeld een salade, ook al zijn beide plantaardig.
Het best is het dus om te kiezen voor voeding die zo dicht mogelijk blijft bij hoe het van nature is. Om aan de behoefte aan eiwitten te voldoen kun je beginnen met het eten van meer bonen en andere peulvruchten in plaats van vlees. Eet daarnaast vooral meer fruit, groenten, noten en zaden. Volgens Freeman duurt het ongeveer twee weken voordat het verlangen naar dierlijke voeding – vooral afkicken van zuivel kan moeilijk zijn – stopt.
Beeld: n.wikipedia.org
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief