Een studie onder Finnen met een verhoogd risico op huidkanker vond minder melanomen onder degenen die regelmatig vitamine D slikken dan onder degenen die dat niet doen. Ook het risico op de andere soorten huidkanker was onder hen kleiner.
De link tussen vitamine D en huidkanker is in het verleden uitvoerig onderzocht, meldt de Universiteit van Oost-Finland op haar website, maar de uitkomsten zijn onduidelijk en spreken elkaar soms zelfs tegen. Wat deze onderzoeken met elkaar gemeen hebben is dat ze zich baseren op de hoeveelheden calcidiol (25-hydroxyvitamineD) in het bloedserum.
Omdat dit metaboliet geen informatie geeft over de vitamine D-stofwisseling in de huid, besloten de Finnen te onderzoeken of het zinvol is suppletiegedrag in het verhaal te betrekken. Ze selecteerden 498 mannelijke en vrouwelijke volwassenen met huidcondities zoals huidveroudering door overmatig blootstelling aan zonlicht, keratosis actinica (wrat-achtige plekken) en kenmerken van overijverige pigmentcellen (melanocyten), zoals moedervlekken.
De deelnemers werden verdeeld in drie groepen: een groep die nooit vitamine D slikt, een groep die dat incidenteel doet en een groep die regelmatig D suppleert. Dermatologen onderzochten de huid van de deelnemers en maakten een onderverdeling naar huidkankerrisico in laag, gemiddeld en hoog. Bij de helft van deelnemers werd de hoeveelheid calcidiol in het bloed vastgesteld en die kwam overeen met het zelf-gerapporteerde gebruik van vitamine D.
Uitkomsten
Deze informatie, gecombineerd met de medische achtergrondinformatie, leverde als belangrijkste uitkomst een duidelijk lager aantal gevallen van melanoom op onder degenen die regelmatig vitamine D gebruiken ten opzicht van de niet-gebruikers. Om precies te zijn: 32 van 177 D-slikkers (18,1 procent) om 32 van 99 niet slikkers (32,3 procent), leert de samenvatting in vakblak Melanoma Research. Nadat daar de statistiek op was losgelaten, resulteerde dat in een 55 procent lagere kans een melanoom te ontwikkelen.
Werden de twee andere vormen van huidkanker (basaal en plaveiselcarcinoom) er bij betrokken, bleef er geen duidelijk verband meer over. Er was ook geen link tussen vitamine D-gebruik en de bovengenoemde huidafwijkingen. Wel schatten de dermatologen het huidkankerrisico van de deelnemers die regelmatig suppleerden lager in.
De resultaten zijn in lijn met eerdere onderzoeken die op een positieve rol voor vitamine D bij melanomen uitkomen. Zoals recentelijk de associatie van vitamine D met minder agressieve melanomen, stelt Ilkka Harvima professor dermatology aan de Universiteit van Oost-Finland, die wijst op de hoger dan gemiddelde sterfte van melanoompatiënten in deze regio. ‘Om die reden is het nuttig aandacht te geven aan een afdoende inname van vitamine D.’
Vitamine D en kanker
‘Een tekort aan vitamine D hangt samen met het ontstaan van kanker, terwijl een hoge D-status is gerelateerd aan een langere overleving na de diagnose kanker’, schrijft Frits Muskiet in deze column, van 66 referenties voorziene column die als achtergrond kan dienen bij de bevindingen van de Finse onderzoekers.
Naast deze associaties zijn er ook mechanistische aanwijzingen dat de vitamine D-suppletie de vorming van melanomen kan tegengaan: ‘Tumorcellen worden agressiever als ze hun vitamine D-receptor verliezen, de aanmaak van het vitamine D-hormoon verminderen of de afbraak ervan verhogen.
Beeld: Foto door cottonbro studio
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief