Wie de tv-reclames een beetje volgt, kan het niet zijn ontgaan: Deze maand startte de Nederlandse verzekeraar a.s.r. met Vitality. Het is een bewegingsprogramma waarmee je geld terug kunt terugkrijgen op de premie van je aanvullende gezondheidsverzekering. Actieve klanten krijgen korting, een cadeaubon of een vergoeding voor hun fitnesstracker.
Het idee achter Vitality is dat beloningen op korte termijn je motiveren om te bewegen – dat werkt beter dan zoiets ongrijpbaars als een langere levensverwachting.
Stappentellers zijn vrij onbetrouwbaar
Het aantal stappen dat je zet is geen garantie voor een gezond leven: Stappentellers, zeker die van je telefoon, zijn nogal onbetrouwbaar. Wie weet bind je je fitnesstracker vast aan de hond om extra punten te verdienen. Zelfs de meest fanatieke sporters kunnen ziek worden of geblesseerd raken en die obsessie met 10.000 verplichte stappen per dag is ongefundeerd.
A.s.r. benadrukt dat Vitality preventief werkt en ook voor ongezonde mensen haalbare doelen stelt. Maar over de hele linie trekt zo’n beloningsprogramma vooral mensen die willen bewegen en een gezondere levensstijl hebben. Het is dus ook een manier om klanten te segmenteren – zoals autoverzekeraars proberen de verstandige bestuurders te scheiden van de brokkenmakers, via rijstijltrackers.
Bonuspunten voor een uitstrijkje
Volgens dagblad NRC komt het Vitality-programma van Discovery, een Zuid-Afrikaanse verzekeraar die in 1997 met Vitality begon en uitbreidde naar ruim twintig landen. In Zuid-Afrika gaat Vitality veel en veel verder. Je krijgt er bonuspunten voor een uitstrijkje of een hiv-test en je voeding wordt gecontroleerd via de rekening van de supermarkt. Met gezonde artikelen krijg je bonuspunten, ongezonde spullen kosten je punten.
De verzekeraar wil je niet alleen zien zweten, maar ook zien eten. Tip van kenners: wie toch wil zondigen maar geen Vitality-punten wil verliezen, rekent bij de kassa de chips en de cola apart af – contant.
Rokers en snackers betalen de rekening
Het Nederlandse Vitality-programma geeft je 15.000 punten voor een gezondheidscheck, inclusief BMI- en glucosemeting. A.s.r. zal de gezondheidsgegevens opslaan in een aparte BV, belooft de data te anonimiseren en te verwijderen zodra je opstapt.
Of het nieuwe concept aanslaat, is nog niet bekend. In ieder geval beloont het goed (lees: gezond) gedrag en dat is in principe interessant voor iedereen die de eigen vitaliteit serieus neemt. Het is ook eerlijker. Rokers en snackers betalen de rekening.
Beeld: thefitnesswiki.com
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief