Verpleegkundigen in Nederland krijgen vaak te maken met aandoeningen die voorkomen hadden kunnen worden. Maar ze komen vaak niet toe aan preventieve zorg voor patiënten. Noodgedwongen moeten ze dan het paard achter de wagen spannen. 96 procent van de verpleegkundigen ziet preventie als kerntaak binnen hun vak, blijkt uit een enquête van de beroepsvereniging V&VN.
Uit de peiling komt naar voren dat de verpleegkundigen door de hoge werkdruk en het gebrek aan collega’s niet toekomen aan preventieve taken, terwijl deze juist zo belangrijk zijn om bijvoorbeeld ziekenhuisopnames te voorkomen, meldt V&VN op hun website. Met name tijdsdruk, het gebrek aan personeel en onvoldoende deskundigheid zien verpleegkundigen als problemen.
Lichaamsbeweging belangrijkste
De verpleegkundigen vinden lichaamsbeweging van hun patiënten het belangrijkst als het gaat om preventieve zorg. Toch komen ze hier vaak niet aan toe. “Pillen zijn belangrijk, maar leefstijlverandering levert nog veel meer gezondheidswinst op”, aldus een verpleegkundige.
Volgens V&VN-bestuurder Conny van Velden ligt de verantwoordelijkheid niet alleen bij de verpleegkundigen. “Maar juist ook van de werkgever, de zorgverzekeraar, gemeenten en de politiek. We willen daarom met andere partijen zoeken naar manieren om het voor verpleegkundigen en verzorgenden mogelijk te maken om, ook in tijden van krapte, meer tijd aan preventie te besteden.”
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief