“Eigenlijk is veroudering een ziekte”, zegt Kris Verburgh. “Als we het verloop van deze 100 procent erfelijke, 100 procent dodelijke ziekte kunnen beïnvloeden, zullen we onze gezonde levensduur drastisch verlengen.’
Kris Verburgh, is heel duidelijk over veroudering. “Wie verstandig eet, leeft langer en gezonder.” Verburgh – arts, onderzoeker en auteur – baseert zich daarbij op de laatste onderzoeksresultaten.
Hij is bekend van de bestseller “De voedselzandloper”. In zijn laatste boek “Veroudering vertragen” ontvouwt hij het langer jong plan.
Kwallen kunnen verjongen
Verburgh verwijst naar de natuur. Sommige schildpadden worden bijvoorbeeld tweehonderd jaar oud, bepaalde poliepen verouderen niet, en sommige kwallen kunnen zelfs verjongen.
In een interview met NewScientist noemt hij veroudering en verouderingsziekten twee zijden van dezelfde medaille. “Dezelfde processen die zorgen voor veroudering, spelen ook een belangrijke rol in verouderingsziekten zoals hart- en vaatziekten, type 2-diabetes en dementie.” Als je gezond leeft, leef je volgens Verburgh niet enkel langer, maar neemt ook de gezonde levensduur toe.
Welvaartsziekten zijn verouderingsziekten
“De ongezonde voeding en levensstijl in het Westen zorgt ervoor dat we al chronisch ‘ziek’ worden als we in de veertig jaar oud zijn, tien jaar eerder dan een kwart eeuw geleden. Veel aandoeningen die artsen bij oudere patiënten als normaal beschouwen, zoals een hoge bloeddruk, pre-diabetes, rugpijn, reflux en depressies zijn allemaal een soort welvaartsziekten. Veel welvaartsziekten zijn verouderingsziekten, die door onze levensstijl vervroegd worden. “
Witte thee, koffie, groente en pure chocolade
Is veroudering te vertragen met de juiste voeding? Verburgh: “Voeding is niet de enige, maar wel een belangrijke pijler. Bepaalde voeding bevat bijvoorbeeld stoffen die veroudering kunnen tegengaan. In witte thee, koffie, groente en pure chocolade bevinden zich bijvoorbeeld stoffen die onder andere eiwitsamenklontering verminderen. “
Voeding is naar zijn zeggen enorm krachtig om veel welvaartsziekten of chronische ziekten in het Westen af te remmen of zelfs om te keren, krachtiger dan medicatie. “Type 2-diabetes is bijvoorbeeld omkeerbaar met de juiste voeding, niet door medicatie.”
Hoger opgeleiden leven elf jaar langer
Wat houdt ons nog meer langer gezond? “Hoewel voeding de krachtigste methode is om onze levensduur te beïnvloeden, zijn er ook veel andere factoren die een rol spelen zoals sport, roken, slaap en psychologie. Mensen die hoger opgeleid zijn, leven volgens sommige studies gemiddeld elf jaar langer dan lager opgeleide personen. Mensen met een hogere opleiding hechten vaak meer belang aan gezonde voeding en hebben ook meer geld om gezonde voeding te kopen. Ongezonde voeding is ook vaak goedkoop, makkelijk en snel te bereiden en lang houdbaar.”
Genetisch beschermd
En onze genen dan? “Mensen die ouder worden dan honderd, hebben dat vaak vooral te danken aan hun genen. Iemand die rokend zijn 110e verjaardag viert, is vooral genetisch beschermd. Levensstijl speelt dan een veel kleinere rol bij het gezond ouder worden. Voor de meeste normale mensen, die zo’n tachtig jaar oud worden, zien we dat de variatie op de levensduur voor 75 procent gerelateerd is aan de levensstijl en voor maar 25 procent aan de genen.”
In blue zones worden heel erg weinig dierlijke eiwitten gegeten
We moeten volgens Verburgh voornamelijk minder dierlijke en meer plantaardige eiwitten, meer gezonde vetten en minder koolhydraten eten. De laatste jaren tonen veel studies volgens hem aan dat vooral die dierlijke eiwitten veroudering versnellen. Hij voert de ‘blauwe zones’ op –gebieden in de wereld waar mensen vaak veel ouder worden, zoals Okinawa, Japan en Sardinië, Italië. Daar worden heel erg weinig dierlijke eiwitten gegeten. Als ze er al dierlijke eiwitten eten, gaat het vooral om vis of om heel kleine hoeveelheden.
Ga niet met pensioen als je gezond oud wilt worden.
Hij noemt Okinawa, maar daar eten ze toch juist veel rijst? “Het klassieke Japanse of Chinese voedingspatroon bestaat juist voornamelijk uit groente. Men eet in Okinawa veel minder zetmeelproducten zoals brood, kroketten of friet. Ze drinken groene thee in plaats van frisdrank en eten meer gezonde, plantaardige eiwitten zoals tofu, natto, peulvruchten en zeewier. Dat zorgt ervoor dat ze, ondanks dat ze rijst eten, gemiddeld toch veel gezonder zijn dan bijvoorbeeld hier in het Westen. Als ze minder van die rijst zouden eten, zou het natuurlijk nog gezonder zijn.”
Verder hebben mensen in blauwe zones veel lichaamsbeweging en blijven ze ook na de pensioenleeftijd actief. “Ga dus niet met pensioen als je gezond oud wilt worden. Doordat er in China tegenwoordig veel meer rijst en minder groente wordt gegeten, zien we er nu een grote toename in obesitas en type 2-diabetes.”
Te veel graanproducten
We eten naar de stellige overtuiging van Verburgh te veel graanproducten. Hij is niet tegen graanproducten, maar het kan echt wel baten om een tijd geen of veel minder brood, aardappelen, pasta en rijst te eten als je bijvoorbeeld diabetes hebt of moeilijk gewicht verliest.’
Wat hij vooral probeert te bereiken, is dat mensen beseffen wat de kracht van voeding is. “Toen mijn boek uitkwam, was het taboe om te zeggen dat je met voeding diabetes kunt omkeren. Overheidsinstellingen wisten niet beter. Maar nu zijn er in Nederland zelfs al programma’s zoals Voeding Leeft en Arts en Voeding die met een aangepast voedingspatroon, zoals dat van de Voedselzandloper, diabetes ongedaan willen maken. “
Geen brood
Zelf heeft hij al een half jaar geen brood gegeten. “Als je de gezondheid van patiënten drastisch wilt verbeteren, volstaan volkorenproducten niet.” Ook melk zal hij niet aanraken. Het werkt namelijk veroudering in de hand, ook al heeft melk ook positieve effecten.
Beeld: dieetbus.com
Nog geen lid van MMV? WIE NU LID WORDT, KRIJGT €9,95 KORTING OP HET MMV-KOOKBOEK SNEL & GEZOND. Ook ontvangt u als lid 10 keer per jaar ons magazine Uitzicht. Meld u hier aan! Het kookboek bestellen kan hier.
WILT U OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN NIEUWE ONTWIKKELINGEN OP HET GEBIED VAN voeding en gezondheid, MELD U DAN AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF.
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief