Voor het eerst is zwart op wit aangetoond dat het een wereld van verschil uitmaakt hoe een patiënt de operatiekamer ingaat. Bij een goede conditie is hij eerder hersteld en heeft hij minder te kampen met complicaties.
Dat claimt Stefan van Rooijen; de arts-onderzoeker promoveerde deze week op zijn onderzoek naar de meest voorkomende complicatie bij een darmkankeroperatie: naadlekkages. Zijn zoektocht naar een oplossing om deze complicatie te reduceren werd het startschot voor een veel grotere revolutie: prehabilitatie, het trainen van patiënten voorafgaand aan een operatie, blijkt het herstel te versnellen en complicaties te kunnen verlagen.
Het proefschrift beschrijft de reis die in Máxima Medisch Centrum (MMC) is doorlopen om de zorg voor patiënten met darmkanker te optimaliseren. De uitkomsten voor darmkankerchirurgie binnen MMC zijn aanzienlijk verbeterd door in het hele behandeltraject diverse innovaties door te voeren die hebben geleid tot een reductie van naadlekkages, ligdagen en zorgkosten. Zo daalde het percentage naadlekkages in een periode van één jaar van acht procent naar 2,5 namen de complicaties voor een operatie af van 50 naar 30 procent en werd de duur van het verblijf in het ziekenhuis verkort van acht naar vier dagen.
Zeer hoge kosten
Niet alleen verslechteren naadlekkages de kwaliteit van leven, de behandeling ervan brengt ook zeer hoge kosten met zich mee. De zorgkosten bij een patiënt met ernstige complicaties is drie keer hoger dan bij een patiënt zonder complicaties. Zo kost één ligdag in het ziekenhuis vijfhonderd euro. Maar ook na de opname kunnen veel kosten bespaard worden, bijvoorbeeld omdat patiënten eerder maatschappelijk actief zijn en eerder kunnen werken.
Krachttraining, eiwit- en vitaminesuppletie
Van Rooijen ontdekte dat patiënten die wachten op hun operatie, achteruit gaan in conditie. Dat proces wordt nog eens versterkt door de operatie. “Daarna probeert iemand als het ware op te krabbelen. Als we de conditie voor de operatie omhoog brengen, valt de patiënt minder ver terug en kan hij erdoor makkelijker en sneller revalideren. Vier weken intensieve voorbereiding met fysieke training op kracht en conditie, gecombineerd met eiwit- en vitaminesuppletie, mentale ondersteuning en stoppen met roken, leidt tot een sneller herstel”, beaamt Van Rooijen.
Kanttekening redactie mmv.nl: Het onderzoek onderstreept het belang van goede voeding, beweging en mentale gezondheid bij kanker. Deze drie peilers zijn kenmerkend voor de Moermantherapie.
Beeld: wikiwand.com
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief