Menig tuin heeft op zomerse dagen meer weg van een steenoven dan van de oase die het zou kunnen zijn. Hoog tijd om te ‘onttegelen’, vindt het Instituut voor Natuureducatie en propageert het Tuiny Forrest.
Een paar vierkante meter minder terrastegels kan al een wereld van verschil betekenen. Voor de individuele tuin en, als we het met z’n allen doen, voor de leefbaarheid van steden. Want de doorgeslagen tegeltrend leidt lokaal tot hogere temperaturen, extra verdroging van de bodem en een verlies aan flora en fauna.
Inheems
Gesteund door een biologische kweker en een duurzame bank stelde het Instituut voor Natuureducatie (IVN) een starterspakket samen met:
- Vijf inheemse boompjes
- Vijf inheemse heesters
- Een mix van 27 kruiden
- Een zakje ‘Bodemliefde’
- De Bomenwaaier, met alle inheemse bomen en struiken
- En een training ‘Tuiny Forest’ van de IVN-Natuuracademie
- Een handleiding
- Telefonische ondersteuning
Inheemse planten zijn beter aangepast op het Nederlandse klimaat, beter bestand tegen ziektes en ze trekken meer bijen, vlinders, vogels en insecten aan. De planten voor de starterspakketten staan op nog te groeien en worden in november uitgeleverd. Maar daar hoeft u natuurlijk niet op te wachten. Er staan vast wel een paar kwijnende planten in een dode hoek van de tuin te smachten naar meer levensruimte.
Beeld: IVN
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief