Vermoedens bestaan al langer, maar bijzonder veel statistische ondersteuning was er nog niet voor een link tussen ultra bewerkte voeding en darmontsteking. Epidemiologen uit 21 landen sloegen aan het rekenen. Ze kwamen uit op een ruim tachtig procent hogere kans voor de groep die het meeste junkfood at ten opzichte van de groep die dat het minste deed.
De onderzoekers baseerden zich op de gegevens van 116duizend volwassenen in de leeftijd van 35 tot zeventig jaar. Zij werden tussen 2003 en 2016 geïncludeerd in de PURE-studie (Prospectieve Urbane Rurale Epidemiologie). Deze loopt in 21 arme tot rijke landen en bestudeert de impact van maatschappelijke invloeden op chronische ziekten. Gemiddeld werden de deelnemers tien jaar gevolgd.
Gedurende die tijd ontwikkelden negentig deelnemers de ziekte van Crohn en 377 deelnemers colitis ulcerosa – samengevat onder de afkorting IBD (inflammatory bowel disease). Niet te verwarren met het prikkelbare darmsyndroom (IBS) dat veel vaker voorkomt. De groep die per dag vijf of meer porties ultrabewerkte producten consumeerden hadden 82 procent meer kans op chronische darmontsteking dan de groep die daar minder dan 1 portie per dag van nam. De resultaten bleven overeind na correctie voor leeftijd en regio in de wereld.
Verschillende voedselcategorieën waren op zichzelf al goed voor een stijging van het risico: gesuikerde frisdranken, geraffineerd zoet voedsel (denk aan muffins, donuts etc.), gezouten snacks, gefrituurd voedsel en samengestelde vlees- en visproducten. In onbewerkte vorm vond dit onderzoek geen verband tussen de consumptie van vlees (ook rood vlees) zuivel, zetmeel, groenten, fruit en peulvruchten. Ook niet voor zout.
‘Dit suggereert dat andere componenten dan het zout in ultrabewerkt voedsel verantwoordelijk zouden kunnen zijn voor het hogere risico van IBD die werd waargenomen bij een hogere consumptie van zoute snacks.’
De auteurs van de studie, die deze week verscheen in de British Medical Journal houden de verplichte slag om de arm die geldt voor elk observationeel onderzoek: de weliswaar sterke statistische samenhang tussen de consumptie van ultra bewerkte voeding en darmontsteking, mag niet gelden als bewijs voor de oorzaak. ‘Meer onderzoek is nodig om specifieke factoren te identificeren in bewerkt voedsel die verantwoordelijk zouden kunnen zijn voor wat onze studie toont.’
Onlangs berichtte MMV.nl over een experimentele klinische studie die toonde hoe junkfood – en niet specifieke macronutriënten – via het microbioom een aanslag pleegt op een bepaald type immuuncellen die beschermen tegen darmontsteking.
“The end is near: I got this body from junkfood, San Antonio, Texas” by mskogly is licensed under CC BY 2.0
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief