Wat is de invloed van leefstijl op het dagelijks leven van mensen met reuma? Bij het Erasmus MC startte onlangs een onderzoek met 300 deelnemers. Bij het Amsterdam UMC en Reade startte eerder al een vergelijkbaar onderzoek waaraan nog deelnemers mee kunnen doen. Reumatoloog Dirkjan van Schaardenburg: ‘Je ziet mensen opknappen.’
Aan het onderzoek bij het ErasmusMC in Rotterdam doen 300 mensen mee met drie verschillende typen reuma: artrose, fybromyalgie en een reumatoïde artrits. Aan het onderzoek in Amsterdam genaamd ‘Plants for joints’ (planten voor gewrichten, red.) doen in totaal 175 deelnemers mee. Zij hebben reumatoïde artritis of artrose. ‘Mensen met artrose van heup of knie en overgewicht kunnen nog meedoen’, zegt reumatoloog Dirkjan van Schaardenburg, initiatiefnemer van dit onderzoek. De onderzoekspopulatie in Amsterdam is in twee groepen opgedeeld, waarbij de ene groep vier maanden lang een leefstijlprogramma aangeboden krijgt en de controlegroep niet. Het programma bestaat uit een voedingspatroon met onbewerkte, plantaardige voeding, dagelijkse beweging en stressvermindering.
Onderzoeksopzet
In Rotterdam wordt een vergelijkbaar leefstijlprogramma aangeboden. Het leefstijlprogramma in Amsterdam duurt 4 maanden en bestaat uit tien groepsbijeenkomsten van twee uur, waarvan zeven online. Het onderzoek in Rotterdam begint met tien (online) bijeenkomsten in een traject van drie maanden. Daarnaast krijgen deelnemers toegang tot een besloten online informatieplatform en een community waar ze vragen kunnen stellen aan elkaar of de begeleiding, tips kunnen uitwisselen en ‘elkaar kunnen motiveren’.
In Rotterdam volgt na deze drie maanden – op basis van vrijwilligheid – een nazorg- en inspiratietraject van 21 maanden met minder contactmomenten. Gedurende de onderzoeksperiode wordt middels vragenlijsten geregistreerd of de leefstijlinterventie een gunstig effect heeft op hun leven en of ze het goed vol kunnen houden.
Hoe zitten mensen in hun vel vlak vóór de leefstijlverandering? Wat zijn hun klachten, welke medicijnen gebruiken ze? Hoe beoordelen ze de kwaliteit van hun leven? Deze antwoorden op deze vragen worden na één maand, na drie maanden en na zes maanden geregistreerd om te zien welke effecten de leefstijlinterventie heeft gehad op verschillende aspecten van hun leven.
Om er achter te komen of de interventie duurzaam worden de vragen 12, 18 en 24 maanden nóg een keer gesteld.
Gezonde gewoonten aanleren
Inhoudelijk draait het om het aanleren van gezonde gewoonten rondom voeding, beweging, ontspanning en slaap. Het nazorgtraject is bedoeld om de ‘gedragsverandering’ te verduurzamen.
Dirkjan van Schaardenburg, reumatoloog en hoogleraar reumatologie in Amsterdam, adviseert in zijn spreekkamer al jaren over voeding en leefstijl: voeding, stoppen met roken, voldoende beweging en stressvermindering. ‘Ik zie mensen opknappen nadat zij gemotiveerd met hun leefstijl aan de slag gaan. Ze hebben vaak minder medicijnen nodig.’
Het nut van leefstijl trok Van Schaardenburg zijn aandacht door de ‘China Study’, een grootschalig onderzoek uit de jaren tachtig naar gezondheidsverschillen tussen Chinezen op het platteland en Amerikanen in de stad. ‘Chronische ziekten kwamen onder Chinezen vrijwel niet voor, terwijl Amerikanen er volop mee te maken hadden. Leefstijl bleek een aanwijsbare oorzaak. Ik onderzocht of er ook zo’n verband met reumatoïde artritis is en ontdekte dat deze ziekte vóór 1850 heel weinig voorkwam. Door de industriële en digitale revolutie zijn we steeds meer gaan zitten. Ons lichaam wordt niet meer gebruikt waarvoor het bedoeld is.’
Meedoen aan het onderzoek in Amsterdam? Klik dan hier.
Voor het onderzoek in Rotterdam worden geen kandidaten meer gezocht. Wanneer de resultaten uit het onderzoek gunstig zijn, wil ReumaNederland een leefstijlprogramma in de toekomst voor iedereen mogelijk maken.
Het onderzoek in Rotterdam is opgezet in samenwerking met Voeding Leeft en Reuma Nederland. Voeding Leeft is een organisatie die leefstijlprogramma’s ontwikkelt voor mensen die hun gezondheid willen verbeteren. Het succesvolle programma ‘Keer Diabetes2 Om’ is daar een voorbeeld van.
Bekijk hier een Uitzicht-special over vooruitstrevende dokters.
“2016-02-07c Eating more vegetables — index card #cooking #vegetables” by sachac is licensed under CC BY 2.0
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief