Uit een representatieve steekproef concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat 64 procent van de volwassen Nederlanders het niet nodig vindt gezonder te gaan eten. Daarnaast meldt het CBS dat bijna zes op de tien volwassenen de minimum norm van de beweegrichtlijn niet haalt. Ondertussen waarschuwen deskundigen: ‘De ongecontroleerde groei van de zorguitgaven is onhoudbaar.’
CBS presenteert de cijfers – afkomstig zijn uit het onderzoek ‘Belevingen’ – vandaag in een nieuwsbericht. Desgevraagd zegt 58 procent van de geënquêteerden gezonder eten niet nodig te vinden, omdat ze ‘gezond genoeg’ eten. Vijf procent ‘houdt zich er niet mee bezig’ en een procent gaf aan gezonde voeding niet belangrijk te vinden.
De beleving gezond genoeg te eten, strookt niet met de bevindingen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat onderzoekt periodiek de naleving van haar Richtlijnen Gezonde Voeding en meldde drie jaar geleden dat niet meer dan tien procent van de Nederlanders er in slaagt de ‘aanbevolen hoeveelheden groenten, peulvruchten, aardappelen en graanproducten, en smeer- en bereidingsvetten’ te eten.
Bij de jongste Voedselconsumptiepeiling waren er op onderdelen weliswaar verbeteringen te melden, over het geheel genomen rechtvaardigen die nog altijd niet het positieve beeld dat de meerderheid van de bevolking kennelijk van de eigen eetgewoonten heeft. Zo haalt nog geen twintig procent van de volwassen bevolking de dagelijks aanbevolen twee ons fruit en minder dan dertig procent komt tot twee ons groenten.
Overigens adviseert het Voedingscentrum meer groenten dan de Richtlijnen Gezonde Voeding, namelijk 250 gram per dag. Wat overigens nog niet in de buurt komt van het MMV-advies: 500 tot 800 gram.
Gezondheidswinst door gezonde voeding laag ingeschat
Van de ondervraagden die wel gezonder wilden eten, 36 procent dus, zegt bijna de helft dat ze zich door anderen laten overhalen iets ongezonds te eten. Een nog kleinere helft geeft aan moeite te hebben ongezond eten te laten staan. Voor de rest is geldgebrek het obstakel naar een gezonder eetpatroon. Dit betreft zes procent van het totaal.
Meest genoemde reden om gezonder te willen eten is de ‘kans op gezondheidsproblemen of ziekten te verkleinen’. Gevolgd door de wens zich fitter te voelen. Bij elkaar waren die antwoorden goed voor tachtig procent van het totaal. Opvallend laag scoorden uiterlijk en gewichtscontrole. En elk minder dan vijf procent scoorden de antwoorden ‘verminderen of genezen van gezondheidsproblemen of ziekten’ en ‘mentaal beter voelen’.
Nederland beweegt minder
Waar voor de voedingsgewoonten een lichte verbetering valt te melden daar is dat voor de leefstijlpijler ‘beweging’ niet het geval. Eerder deze week berichtte het CBS dat 44 procent van de volwassen voldoet aan de beweegrichtlijnen. Bij de introductie van de beweegrichtlijnen wat dat nog 47 procent. Vergeleken met hun jeugdige landgenoten lopen 75-plussers met een percentage van 29 niet eens zo ver achter. De overheid wil dat in 2040 driekwart van de bevolking de richtlijn haalt.
Net als de richtlijnen voor gezonde voeding, zijn de officiële beweegrichtlijnen allesbehalve onhaalbaar. Volwassen voldoen eraan als zij, verdeeld over de week, 2,5 uur matig intensief bewegen en twee keer botversterkende activiteiten ondernemen. Ouderen combineren de botversterkende activiteiten bij voorkeur met balansoefeningen. Behalve fietsen en zwemmen rekende het CBS ook tuinieren tot de matig intensieve activiteiten. Krachtoefeningen, maar ook hardlopen en voetballen gelden als bot- spierversterkende oefeningen.
Begrotingsexperts: bezuinig op zorg
Doel van al deze richtlijnen is het bevorderen van de volksgezondheid en daarmee het beperken van de zorguitgaven. In de omfloerste bewoordingen van Studiegroep Begrotingsruimte heet het dat de overheidsbegroting de komende kabinetsperiode een ‘koerscorrectie’ behoeft. ‘De overheidsfinanciën zijn flink verslechterd door onder andere de gestegen rentelasten en een sterke stijging van de uitgaven.’ Naar het oordeel de studiegroep moet er de komende vier jaar zeventien miljard bezuinigd worden om het begrotingstekort tot twee procent te beperken.
Een groot deel van die bezuinigingen zal uit de zorg moeten komen, meldt Skipr en citeert uit het rapport van de studiegroep: ‘De ongecontroleerde groei van de zorguitgaven is onhoudbaar. Het is belangrijk dat het komende kabinet werkt aan structurele hervormingen gericht op de zorg- en vergrijzingskosten.’ Over hoe die hervormingen er volgens de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid uit moeten zien, berichtte MMV eerder in dit artikel.
Foto: ‘Peggie Neo’ Koreaanse mugbang youtube’er (Wikipedia)
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief