Een overzichtelijk kookboek met een rijke variatie aan smakelijke vegetarische recepten. Dat vindt Tamara de Weijer, alias Dokter Tamara, van het MMV-basiskookboek ‘Eten volgens Moerman en NTTT’. ‘Wat ik eraan waardeer, is dat de receptuur dichtbij de natuur staat.’
Tamara de Weijer is de bekendste leefstijlarts van Nederland. Zij richtte de Vereniging voor Arts & Leefstijl op en raakte bekend als TV-dokter bij Dokters van Morgen en RTL Late Night. Bij de MMV is zij een vertrouwd gezicht. Ze gaf een paar keer een interview en een lezing in Zwolle.
Als leefstijlarts ontwikkelde zij een leefstijlkompas, een eigen online leefstijlprogramma en verschillende boeken over een gezonde leefstijl. Ze vindt het dan ook hartstikke leuk om het nieuwe kookboek van MMV uit te proberen.
Wat is je eerste indruk?
‘Het leuke vind ik dat het een boek is over het Moermandieet en over de Niet-Toxische Tumor Therapie. In het boek staan de overeenkomsten en de verschillen helder uitgelegd. Cornelis Moerman was visionair met zijn voedingsregels bij kanker, maar hij ontwikkelde zijn dieet in de jaren dertig van de vorige eeuw. Moerman is verketterd, heeft hartstikke veel weerstand gekregen, het is mooi dat er een artsenwerkgroep is – verenigd onder de naam NTTT – die zijn gedachtengoed levend houdt met aanpassingen naar de recente wetenschap.’
Kende je het Moermandieet?
‘De vader van een vriendin kreeg in 1997 de diagnose darmkanker met uitzaaiingen in de lever, onderging chemokuren en operaties, maar de uitzaaiingen kwamen terug. Samen met zijn vrouw heeft hij toen alles uit de kast gehaald om beter te worden, onder ander het Moermandieet. Ze waren jarenlang een boegbeeld van de therapie. Hij is onlangs gestorven, maar hij was jarenlang een ex-kankerpatiënt. Hij heeft zijn prognose met ruim twintig jaar verslagen. Zulke verhalen prikkelen mijn nieuwsgierigheid als dokter.’
In haar huidige praktijk hoort ze zelden over het Moermandieet. ‘Ja, wel eens iemand die zei: ‘Dat is vogelvoer, toch? Wat me wel opvalt is dat de jongere generatie heel erg open staat voor de mogelijkheden van voeding.’
In het basiskookboek van MMV ziet ze veel overeenkomsten met de leefstijladviezen van de Vereniging Arts en Leefstijl: kies voor vers, onbewerkte voeding, eet met het seizoen mee, gebruik uitsluitend volkorenproducten, neem geen tussendoortjes en eet meer plantaardige producten en minder dierlijke voeding. ‘Het Moermandieet spreekt mij minder aan, omdat daar meer verboden gelden die niet meer altijd goed uit te leggen zijn. De NTTT is eigentijds en gevarieerder; daarmee kan ik beter uit de voeten. Dat er bij de recepten staat of het bij het Moermandieet of bij de NTTT past, is mooi gedaan en handzaam.’
‘De receptuur staat dichtbij de natuur’
‘Wat ik eraan waardeer is, dat de receptuur dichtbij de natuur staat. Dat sluit aan bij mijn visie: hoe minder er met voedsel is geknutseld, hoe dichter het bij de natuur staat, hoe beter voor de gezondheid. Bewerkte producten zijn over het algemeen niet gezond. Misschien is het even lekker, maar het is vulling, geen voeding. Wat me ook aanspreekt is dat de recepten vegetarisch zijn. Ik eet bijna altijd vegetarisch, dus dat komt van pas. Ook handig dat er suggesties zijn gedaan om vis toe te voegen aan sommige recepten.’
‘Als ik een puntje van kritiek mag noemen? Dan zie ik in het begin veel grotere lappen tekst. Vanuit mijn eigen auteurschap vrees ik dan dat de lezers het overslaan en meteen naar de recepten skippen. Hier en daar is de verhouding tekst en beeld scheef.”
‘In de MMV-recepten herken ik echte voeding terug, hoewel ik bij die rauwe eidooier wel mijn bedenkingen heb. Geef mij dan maar een zachtgekookt ei. Maar: over all vind ik het dus een prachtig kookboek: handzaam en overzichtelijk en toegankelijke informatie.’
Dit zijn drie van Tamara’s favoriete recepten uit het kookboek:
Broccolisoep
‘Dit recept geeft een mooie twist aan één van mijn favoriete soepen. Broccoli is een ontzettend gezonde groente en soep is zo gemakkelijk om te maken. Je maakt het in grote porties, zodat je het de dag erna -als je misschien wat minder tijd hebt- makkelijk een gezonde lunch hebt.’
Milde curry met paksoi (pagina 118-119)
Sinds mijn reis naar India en Nepal 15 jaar geleden is de Aziatische keuken mijn lievelingskeuken. De uitgesproken smaken en het gebruik van veel groenten, maakt dat ik curry’s heerlijk vind om te maken en eten.
Stoofschotel
‘Ik ben dol op stoofschotels! Ik hou van warm eten en kan dat gemakkelijk drie keer per dag doen. Door de grote variatie aan groenten in deze stoofschotel en de combinatie met ras el hanout -1 van mijn favoriete kruidenmixen- zal deze vast regelmatig op mijn menu staan.’
Het kookboek is te koop vanaf 16,95. https://www.mmv.nl/eten-volgens-moerman-en-nttt-voor-leden/
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief