Binnenshuis tuinieren met ‘bosaarde’ vergrootte de diversiteit van het huidmicrobioom, toont onderzoek onder 28 Finnen. Dit verrijkte bacterieleven ging samen met grotere hoeveelheden van een anti-ontstekingseiwit in het bloed. De studie levert nieuw bewijs voor de zogeheten hygiëne- en biodiversiteitstheorie. En een argument om van potgrond af te zien.
De opzet van de studie was eenvoudig en effectief. De deelnemers, afkomstig uit twee Finse steden, kregen groenteplantjes aangeleverd en grond om deze in groot te brengen. Bij de helft van de deelnemers bestond deze uit gewone potgrond, bij de andere helft was dit een met bacteriën verrijkt mengsel dat op bosgrond leek. De deelnemers kregen kweekinstructies en de opdracht de oogst te consumeren. Voorafgaand aan de studie en na afloop analyseerden de onderzoekers de bacteriën op de huid en een aantal cytokinen in het bloed van de deelnemers.
Na een maand bleken de deelnemers die met de bosgrond werkten een duidelijk diverser huidmicrobioom te hebben dan bij aanvang. Van de zeven gemeten cytokinen was vooral het anti-ontstekingseiwit interleukine 10 verhoogd en ook interleukine 17A. Bij de placebo groep veranderde op dat punt niets. Wel rapporteerden de deelnemers uit beide groepen een grote mate van voldoening.
De studie is na te lezen in Environment International.
Beeld: Wikipedia
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief