Veranderen van voedingspatroon is een flinke omschakeling die bij tijd en wijle onzeker kan maken. Mag je nu nooit meer chocola of een glaasje wijn? Hoe blijf je je nieuwe voedingsgewoonten trouw als je op vakantie gaat? Antwoord op de top-5 van vragen over voeding aan MMV.
1. Mag ik nou nooit meer een stuk chocola, ijsje, taart of glas wijn?
Vooral familie wil nogal eens aandringen: ‘Toe neem het nou, je vindt het zo lekker.’ Bij het volgen van een dieet is het belangrijk trouw te zijn aan je eigen keuze. Een uitzondering bij speciale gelegenheden moet kunnen, maar wees jezelf bewust. Hoe vaak doet die speciale gelegenheid zich voor? Alleen met Kerst en op je eigen verjaardag of… bij alle verjaardagen? Sta voor je eigen keuze en leer nee te zeggen. Zeker als het om je gezondheid gaat, hoef je niet te eten uit beleefdheid.
2. Ik wil van start met het dieet, maar waar begin ik?
Op onze website vind je op deze plek een presentatie waarin Veronique van Zeeland uitlegt hoe je kunt starten. Je lichaam moet wennen, maar de mentale omschakeling is hardnekkiger. Wie altijd aardappels, vlees en groente at en ineens een bord ziet zonder vlees, denkt misschien: ‘Dat bord is niet compleet.’ Het wennen geldt ook voor de smaakpapillen. Het duurt minimaal twee weken voordat je gewend bent aan koffie of thee zonder suiker of bittere chocolade (vanaf 85 procent cacao). Maar dan heb je ook wat gewonnen. Vanaf dat moment is koffie mét suiker niet lekker meer. Je maakt het jezelf makkelijk door de tijd te nemen voor een omschakeling. Rigoureus switchen mag, maar als het lichaam protesteert kan je het dieet beter stap voor stap integreren in je leven.
3. Hoe blijf ik op vakantie trouw aan het dieet?
Neem droge producten die je vaker gebruikt, zoals havervlokken en volkorenrijst of gierst, mee van huis. Op een camping of in een vakantiehuisje kan je prima je eigen potje koken. Ook je kefirkorrels kan je meenemen, zelfs zonder ijskast.
Zit je in een hotel? Geef dan ruim van tevoren aan dat je een strikt dieet volgt voor je gezondheid. En dat je bijvoorbeeld geen gebakken en gefrituurde gerechten mag eten. Misschien moet je daarvoor je schroom overwinnen, maar doe het. Een tip is om in plaats van een hoofdgerecht met vlees twee voorgerechten na elkaar te bestellen, bijvoorbeeld een soep en een salade zonder dressing en vraag om citroensap of olijfolie om eroverheen te sprenkelen. Vraag om gestoomde groenten, eventueel met zilvervliesrijst. Kijk hier voor meer tips.
4. Is versgeperst sap even goed als uit een fles?
Versgeperst groentesap is uiteraard het beste. Dat bevat de meeste vitamines, mineralen en enzymen. Een mooi basisrecept voor een groentesap bestaat uit rode biet, wortel, selderij, zure appel en citroen. Klik hier voor een recept. Heb je weinig energie om iedere dag sap te persen, maak dan sap voor twee dagen en bewaar het in een glazen fles in de ijskast. Vaak bied de omgeving hulp aan, maar weten ze niet op welke manier ze kunnen bijdragen. Vraag hen om sap voor je te persen.
5. Wat doe ik als ik een voedselintolerantie of allergie heb en dus de aangewezen voeding niet verdraag? Of wanneer ik veganistisch ben?
Als je bepaalde stoffen, zoals gluten, niet verdraagt, moet je ze niet eten. Zoek goede alternatieven, zoals bijvoorbeeld glutenvrij biologisch desembrood zonder hulpstoffen. Voorgefabriceerde fabrieksproducten bevatten vaak belastende hulpstoffen die niet altijd op het etiket hoeven te worden vermeld. Ben je veganistisch, let dan op dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt. Eiwitten zijn de bouwstoffen die het lichaam nodig heeft voor de aanmaak van cellen, enzymen en hormonen en het herstel van lichaamsweefsels. Ook helpt voldoende eiwit – vooral uit voeding – om op gewicht te blijven.
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief