Vlierbes, brandnetel, paardenbloem. Deze tijd van afstand houden is een mooie gelegenheid om dichterbij de natuur te komen. Precies op dit moment ‘brullen de antivirale kruiden de grond uit’, aldus kruidendeskundige Marry Foelkel uit Beekbergen.
Of ze bang is voor het coronavirus? “Natuurlijk ben ik daar ook bang voor”, zegt Marry aan de telefoon vanuit haar kruidentuin in Beekbergen. “Tegen mijn man Otto zei ik altijd als hij ergens over klaagde: ‘Doe er dan wat aan’. Zo sta ik erin: je kunt namelijk heel veel doen om je weerstand te vergroten.”
“Toen ik in Uitzicht nummer 2 de column las van professor Frits Muskiet over selenium dacht ik meteen aan de daslook, ofwel wilde knoflook. Deze zit boordevol selenium, staat bekend om zijn anti-parasitaire werking en is een sterke ontgifter.”
In een top-3 tegen virussen zet Foelkel echter de vlier op 1. “Composthopen staan vaak onder een vlier, omdat dit de meest anti-parasitaire plant is die er is. In vlierbessen zit een stof die de celwand van een virus openbreekt. Hierdoor legt het virus het loodje. De jonge blaadjes en de bloesem kan je prima gebruiken in een reinigende thee.”
Op 2: brandnetels. “In het lichaam reinigt brandnetel het bloed door afvalstoffen te binden, tekorten aan te vullen en de doorbloeding te verbeteren.”
Op 3: paardenbloem. Dat het tegen virussen werkt, zie je bijvoorbeeld aan wratten. “Wrijf je wat melksap op de wrat en dan zeg je na een paar dagen: waar zat die wrat ook alweer? Het virus legt het af tegen de paardenbloem.”
Andere antivirale toppers uit de natuur
Minder makkelijk te vinden, maar ook aan te raden om de antivirale weerstand te verhogen:
1: Daslook. “Het groeit in de schaduw van humusrijke bossen, langs vochtige, kalkrijke rivieren en beekjes. De witte, sterachtige bloemetjes zijn eetbaar en decoratief in groene soep. Het blad van daslook heeft veel weg van dat van lelietjes-van-dalen.”
‘Samen haalden wij daslook van de rode lijst.’
2: Winterpostelein. “Werkt antiviraal en er zitten omega-3 vetzuren in, die weer de aanmaak van vitamine D bevorderen.”
3: Hopscheuten. “Te koop voor 35 euro bij ons in de culinaire groothandel. Ik had ‘m net gratis en voor niks in de soep. Ik houd ook wel van een culinair hoogstandje.”
4: Paddenstoelen. “Dit zijn de schoonmakers in de tuin. Dus ook in je lichaam. Het judasoor bijvoorbeeld voorkomt dat rottingsbacteriën de boom aantasten. Ook in je lichaam verricht deze paddenstoel goed werk.”
5: Zoethout. “Een prima antivirale ondersteuner van het immuunsysteem.”
6: Propolis. “Dit is de hars die de bijenkorf tegen invloeden van buitenaf beschermt. Het is een natuurlijk antibioticum. Waar antibiotica alleen bacteriën doodt, doodt propolis ook virussen en schimmels.”
7: Gember, geelwortel en galanga. Drie wortels die nauw aan elkaar verwant zijn. Ideaal om in je eten te verwerken.
Westers dieet
Waarom hakt het coronavirus er bij velen zo in?
“Omdat onze weerstand niet op orde is”, zegt Foelkel. “Van suikerwater, witte broodjes met hagelslag of vlees uit de bio-industrie kan je je immuunsysteem niet op peil houden.” Foelkel pleit voor kleur op het bord, en volop verse groenten uit het seizoen, kruiden uit de tuin of de wilde natuur. “Laat je niet gek maken door alle berichtgeving. Je kunt zo ongelooflijk veel doen dat je niet moedeloos hoeft te worden.”
Daslook van de rode lijst
In ieder nummer van Uitzicht schrijft Marry een column over kruiden. Een jaar geleden schreef ze over daslook dat deze op de rode lijst stond van planten die in hun voortbestaan bedreigd worden. Lezers konden een aan zichzelf geadresseerde enveloppe naar Marry sturen. Daar reageerden 259 mensen op. “Samen hebben wij de daslook van de rode lijst gehaald.”
Wat maak ik met wilde kruiden uit de natuur?
Alles kan in de thee, dat is makkelijk. Wees creatief: eet de blaadjes als salade bij de boterham eten of maak er een lekkere pesto van. Marry maakt bij bijzondere gelegenheden graag een hartige paardenbloemtaart.
Ingrediënten:
- handvol zonnebloempitten
- handvol daslook, bieslook of slangenlook
- snufje zeezout
- 2 el olijfolie of pompoenpitolie.
Doen:
- Maal of vijzel de zonnebloempitten, snijd de loken fijn en roer alle ingrediënten door elkaar. Onder de olie is de pesto ruim 14 dagen te bewaren.
Met een paar eetlepels biogarde, een eetlepel citroensap of sinaasappelsap tover je de pesto om tot een lekkere dressing.
Op zoek naar een handzaam boek over kruiden? Bestel hier Marry’s lessen uit de natuur, een pluk-, raap- en doe-het-zelfboek voor herfst, lente, zomer en winter. Met 50 geneeskrachtige recepten!
Marry op TV: vanaf maandag 30 maart t/m donderdag 2 april is Marry te zien in Typisch Apeldoorn, om 19.20 uur op NPO2.
Marry’s kruidentuin is in Beekbergen.
Beeld: Gijs Versteeg
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief