Wat is een ‘hongerbrein’ en wat heeft junkfood daar mee te maken? Wat kunnen mensen zelf doen om minder risico met Covid-19 te lopen? Huisarts Tamara de Weijer, een vertrouwd gezicht binnen MMV, in een interview met Marlies Dekkers .
Lezers van Uitzicht en bezoekers van de voorlaatste MMV-ledendag, maakten al kennis met de enthousiaste leefstijlarts Tamara de Weijer. Marlies Dekkers behoeft enige introductie. Dekkers maakte naam als modeontwerpster en is tegenwoordig druk met youtubekanaal ‘Voor de Ommekeer TV’. Volgens de bijbehorende website ‘een platform dat mensen uit verschillende disciplines en maatschappelijke sferen bij elkaar brengt om na te denken over de grote veranderingen van deze tijd’.
Andere bekende namen die interviews maken Voor de Ommekeer TV zijn journalist Paul van Liempt, filosoof Ad Verbrugge en voormalig fondsbeheerder Jaap Koelewijn.
‘Hongerbrein’
Het veertig minuten durende interview raakt aan de belangrijkste oorzaken van matige conditie waarin de meerderheid van de bevolking zich bevindt. De bewegingloosheid, slapeloosheid, stress en natuurlijk het dieet. De tweehonderd onbewuste voedselkeuzes die we dagelijks maken, de overschatting dat we ons hongerbrein de baas kunnen. De verstorende uitwerking van hoogbewerkt voedsel. ‘Hongerhormonen worden aangejaagd. Je hebt gewoon veel meer honger.’
‘Pakjes, zakjes, light producten: doe het niet. Kwaliteit is veel belangrijker.’ De Weijer wijst op een interessant onderzoek waar de proefpersonen zo veel mochten eten als ze wilden. Het aangeboden voedsel was gelijk in koolhydraten, vetten en eiwitten. Het verschilde zat in de mate van bewerking. Wat bleek? De groep die ‘puur en weinig bewerkt’ voorgezet kreeg, at dagelijks 500 kilocalorieën minder dan de groep die ‘hoogbewerkt’ at.
Na twee weken wisselden de onderzoeksgroepen van dieet. Met hetzelfde resultaat: de ‘hoogbewerkten’ aten 500 calorieën meer. De praktische toepassing is eenvoudig: ‘Zorg dat je het niet in huis hebt. Negen keer lukt het ervan af te blijven, de tiende keer ga je voor de bijl.’
De Weijer in coronatijd
De Weijer heeft een jaar sabbatical van de huisartspraktijk. Maar er was een lockdown voor nodig haar echt stil te zetten. De positieve kant ervan: ‘Ik ben zoveel meer bij de kinderen, reis zo veel minder, geniet intens van het samenzijn het samen eten, Ik doe heel veel online en dat kan ook prima. Het reizen brak mij op, merk ik nu. Straks als dit over is dan is dit iets wat ik fundamenteel anders ga doen.’
Wat blijft is de blijde boodschap dat je ziekten niet lijdzaam hoeft te ondergaan. ‘Ik hoor mensen zeggen: ik ben hartpatiënt. Of: ik ben diabeet. Maar je bent helemaal geen diabeet, jij bent Jantje, Pietje of Klaasje en jij hébt diabetes, maar je bent het niet. Je kunt invloed uitoefenen op je ziekte.’
De Weijer sprak in 2019 op de ledendag van MMV. In deze Uitzicht staat een uitgebreid interview met haar.
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief