Tai Chi is van oorsprong een Oosterse vechtkunst die in het Westen vooral beoefend wordt als meditatieve bewegingskunst. Wetenschappers van het Cousins centrum voor psychoneuroimmunology van de Universiteit van Californië, Los Angeles, vergeleken de immunologische effecten van Tai Chi met cognitieve gedragstherapie bij ex-borstkankerpatiënten met slaapproblemen.
‘Chronische slapeloosheid draagt bij aan ontsteking (inflammatie) onder borstkankeroverlevers’, schrijven de wetenschappers in het augustusnummer van Brain, Behavior, and Immunity. En: ‘Inflammatie in borstkankeroverlevers voorspelt recidief en mortaliteit.’
Volgens de bronnen die de auteurs aanvoeren rapporteert naar schatting zestig procent van de mensen die kanker hebben, of hadden, symptomen van insomnia. Daarbij gaat het over moeilijkheden met inslaap vallen en doorslapen, te vroeg wakker worden, gemiddeld minder dan vijf uur per nacht slapen, moe opstaan, overdag moe zijn en/of overdag door de slaap overvallen worden. Dertig procent van de overlevers van borstkanker voldoet aan de criteria voor de diagnose insomnia.
Niet slaappillen maar cognitieve gedragstherapie voor insomnia is de eerste keus behandeloptie van de Amerikaans Academie voor Slaapgeneeskunde. Ook het Nederlands Huisartsen Genootschap adviseert bij slapeloosheid ‘gedragsmatige behandeling’. De Californiërs wijzen erop dat recent onderzoek – onder andere dat van henzelf – aantoont dat ‘mind-body’ interventies, zoals mindfulness en Tai Chi, niet onderdoen voor gedragstherapie.
In Journal of Clinical Oncology rapporteerden de onderzoekers destijds de resultaten van hun vergelijkende studie met twee groepen van 45 vrouwen die aan slapeloosheid leden. Drie maanden wekelijk twee uur per week gedragstherapie of Tai Chi sorteerde nog na vijftien maanden bij een vergelijkbare percentage van de twee groepen een vergelijkbaar positief effect (44 om 47 procent).
Bij de vrouwen werd bij vijf gelegenheden bloed afgenomen. Wat deze bloedmonsters vertellen over de invloed van de twee interventies op ontstekings- en immunologische biomarkers, rapporteren de onderzoekers in hun jongste artikel.
Inflammatie en antivirale genetische activiteit
Dat concludeert dat de drie maanden durende behandeling van slapeloosheid bij zowel gedragstherapie als Tai Chi na vijftien maanden op enkele punten verbeteringen liet zien ten opzichte van de beginsituatie. Daarbij ging het om een cytokine (Interleukine-6) dat met inflammatie geassocieerd is en aanwijzingen (CTRA) van een genetische antivirale alertheid.
Beide interventies zorgden voor een gunstiger beeld bij deze biomarkers. De Tai Chi-groep deed het wat beter op het ontstekingsremmende vlak, de therapiegroep wat beter op het antivirale. Overigens konden de onderzoekers geen duidelijk verbeteringen rapporteren wat betreft een bekende biomarker (CRP) voor systemische inflammatie en ook niet voor wat betreft de activiteit van TNF (Tumour Necrosis Factor alfa); belangrijke in de celsignalering bij infecties en kanker.
Meer slaap
Er zijn meer wegen waarlangs slaap het immuunsysteem in conditie houdt. Dit voorjaar berichtte MMV over een Duitse studie die toonde hoe T-cellen onder slapeloze omstandigheden veel minder goed in staat waren om vanuit het bloed de lymfeknopen te bereiken. Het bewuste artikel geeft ook aandacht aan Taiwanees observationele studie die een 53 procent lager risico rapporteerde voor de deelnemers die een vegetarisch voedingspatroon aanhielden. En Australisch onderzoek dat een positieve relatie laat zien tussen meer bewegen overdag en een betere nachtrust.
Wat betreft Tai Chi, dat wordt bijna overal in Nederland op fietsafstand aangeboden. En mocht dat niet het geval zijn dan is er altijd wel iets dat in de buurt komt, zoals bijvoorbeeld Chi Neng Qigong.
Foto: Pikwizard
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief