Inname van hoge doses vitamine D tijdens de zwangerschap, behoedt kinderen van voorbelaste ouders niet voor het ontwikkelen van astma. Wel is er een positief effect op de luchtwegen bij baby’s en peuters. Dat blijkt uit een langlopende dubbelblind uitgevoerd onderzoek, dat vorige week verscheen in de New England Journal of Medicine.
Het onderzoek had plaats onder ongeveer 600 Amerikaanse kinderen met verschillende etnische achtergronden. Daarvan kreeg de helft van de moeders tijdens de zwangerschap hoge doseringen (4400 IE) vitamine D. De controlegroep slikte 400 IE wat overeenkomt met de dagelijks aanbevolen hoeveelheid in de VS. Van alle deelnemertjes moest tenminste één van de ouders astma, allergische rhinistis of eczeem hebben.
Virusseizoen
Een eerdere rapportage vond een beschermende effect bij de jongste kinderen. Baby’s van hoog gesuppleerde moeders hadden minder last van tijdelijke luchtwegvernauwing dan baby’s uit de controlegroep. Een effect dat bij 3-jarigen een stuk minder was. Vervolgonderzoek onder dezelfde kinderen wijst nu uit dat het voor 6-jarigen helemaal niet meer uitmaakt of er wel of niet gesuppleerd is. Ook op de meeste andere secundaire uitkomsten bleek extra vitamine D niet van invloed.
‘De studie werd op de juiste manier en vakkundig uitgevoerd’ schrijft Ortho Fyto, ‘en dus moet het als vrij definitief worden beschouwd. Vooral in het licht van gelijkaardige resultaten in een Deense studie. Vitamine D-suppletie van de zwangere vrouw voorkomt astma van haar kind op schoolgaande leeftijd niet.’
Gezien het positieve effect onder de allerjongsten, ziet Ortho Fyto toch een mogelijke rol voor hoge doses vitamine D tijdens de zwangerschap van allergische en/of astmatische ouders. Een piepende ademhaling kan bij jonge kinderen ‘ook gepaard gaan met ernstige astma-achtige symptomen, vooral tijdens het virusseizoen’.
Toekomstig onderzoek moet ‘het preventieve effect (..) op virale aandoeningen van de lagere luchtwegen verder bevestigen.’ Het onderzoek is mede-gefinancierd
Grapefruitextract en bloedvaten
Een veel kleinere dubbelblinde klinische studie, verschenen in vakblad Nutrients, suggereert gunstige effecten van een grapefruitextract op de bloedvaten. Dertig deelnemers met een verhoogde bloeddruk werden verdeeld in een controlegroep en twee suppletiegroepen. Alleen de groep met het hoogst gedoseerde (400 mg) supplement van proanthocyanidinen uit grapefruit liet een daling van de bovendruk (systolische druk) zien: 13 mmHg na drie maanden.
Exclusief de negen rokers onder de deelnemers, zag het beeld er positiever uit: ook een daling van de onderdruk, verminderde stijfheid van de aderen en een verbetering van de polsgolfsnelheid. Het onderzoek is mede-gefinancierd door het Japanse voedingsmiddelenconcern Kikkoman Corporation.
Druiven- en blauwe bessenextract
In haar rubriek ‘industrie gefinancierde studie van de week’ wijst Marion Nestlé van het veelgelezen blog Foodpolitics op een publicatie in vakblad Antioxidants. Volgens de auteurs van de studie kan een polyfenolrijk extract van druiven en wilde blauwe bessen ‘gekoppeld aan een gezonde leefstijl een veilig alternatief zijn om het werkgeheugen en de concentratie van studenten acuut te verhogen tijdens een langere cognitieve inspanning.’
De invloedrijke blogger schrijft dat ze aan de titel al genoeg had om te raden dat de studie gefinancierd was door een bedrijf met grote belangen in de uitkomst ervan. Het in Bordeaux gevestigde ‘Activ’Inside maakt extracten voor dit soort doelen. Ik ben helemaal voor studenten die druiven en blauwe bessen eten, in plaats van drugs, om de hele nacht wakker te blijven, maar flavonoïdenextracten? Dat is wat anders. Reken dit maar tot marketing, niet wetenschap.’
Maar niet aan denken dat de markttoelating van medicijnen, standaard gebeurt op basis van door de fabrikant gefinancierd onderzoek.
Beeld: RW
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief