Er is superknoflook in aantocht. Het heet zwarte knoflook en wordt doorgaans uit Azië of Zuid-Europa geïmporteerd. In Estland wordt het product nu ook biologisch geproduceerd.
Direct na de oogst wordt de zwarte knoflook gedurende twee tot drie weken langzaam gekookt (bij een constante temperatuur van 60 tot 70 graden en een bepaalde luchtvochtigheid). Hierdoor komen de unieke voedingstoffen vrij die de zwarte knoflook haar bijzondere smaak geven.
Tussen drop en truffel
De smaak van zwarte knoflook houdt het midden tussen drop en truffel. Het product bevat tot wel tachtig keer meer antioxidanten dan conventionele knoflook. Bovendien is het product lichter verteerbaar en veroorzaakt het geen maagklachten.
Al meer dan een jaar gaat de zwarte knoflook naar de biomarkt, foodservicesector en biologische winkelketens. Er zijn echter onderhandelingen gaande om het product ook aan supermarkten te leveren. Zwarte knoflook wordt beschouwd als een Europees ‘superfood’ en past prima in een veganistisch voedingspatroon.
Eén van de blikvangers
Onlangs nog was de zwarte knoflook één van de blikvangers op de vakbeurs Anuga, die in Keulen werd gehouden. Via dit platform werden er veel contacten met Duitse en internationale handelaren gelegd.
Beeld: zwarteknoflook.nl
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief