Immuuntherapie geeft nieuwe hoop bij voorheen onbehandelbare kankers. Het effect ervan kan groot zijn maar in de meeste gevallen valt het resultaat tegen. Op zoek naar succesfactoren bij asbestkanker doken Britse onderzoekers in het darmmicrobioom van 26 patiënten. Wat ze vonden kan patiënten de mogelijkheid geven met behulp van voeding hun kansen te verbeteren, concluderen ze.
Immuun checkpuntremmers zijn, simpel gesteld, medicijnen die bepaalde immuuncellen (CD8+ T-cellen) van de rem halen. Als dat loopt zoals gewenst dan zijn de cellen in staat door te dringen in het micromilieu van de tumor. Onderzoekers van de universiteit van Leicester (GB) gingen na in hoeverre dat het geval was bij 26 patiënten met asbestkanker. Daarbij brachten ze met behulp van genetische herkenningstechnieken het darmmicrobioom van de studiedeelnemers in kaart.
Deze analyses wezen uit dat de patiënten die het beste op de medicatie reageerden, meer micro-organismen bij zich droegen die gedijen bij een vezelrijk dieet. Daarmee is nog niet bekend hoe deze bacteriën het vanuit de buik klaarspelen immuuncellen een zetje te geven. Maar er is teveel dat er op wijst dat deze relatie niet op toeval berust. Bijvoorbeeld deze Brits-Nederlandse studie, die een duidelijk voordeel vond van een ‘mediterraan dieet’ voor de effectiviteit van immuuntherapie bij uitgezaaide melanomen.
Ook de onderzoekers uit Leicester wekken sterk de indruk dat ze geen toevallige uitkomst te pakken hebben. ‘De samenstelling van de buikbacteriën voorspellen de gevoeligheid voor immunotherapie bij patiënten met mesothelioom’, schrijven ze Nature Communications. ‘Dat markeert een potentiële strategie om door aanpassing van de voeding, zoals een vezelrijkdieet, klinische uitkomsten te verbeteren.’
De relatie tussen gezonde plantaardige voedings, buikbacteriën en betere resultaten bij immuuntherapie is niet nieuw. Eerder berichtte MMV bijvoorbeeld over deze studie die dat toonde.
Foto: Wikimedia
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief