Duizend aanstaande moeders kregen tussen 2008 en 2014 in een Britse klinische studie gedurende hun zwangerschap vitamine D of een placebo. Nu blijken de kinderen van de moeders die vitamine D slikten steviger botten te hebben. En omdat er meer voordelen voor moeder en kind aan het licht kwamen, pleiten de onderzoekers voorzichtig voor een hogere vitamine D-aanbeveling.
De aanbeveling, ook de Nederlandse, staat nu op 400 IE (Internationale Eenheden) ofwel 10 microgram. Dat is een stuk minder dan de zwangere vrouwen kregen die aan de studie van de Universiteit van Southampton meededen. Zij slikten dagelijks 1000 IE (25 microgram) en bleven dat tot de bevalling doen.
Om aan de studie mee te mogen doen dienden de vrouwen bij aanvang minimaal 25 en maximaal 100 nmol/l vitamine D (25-hydroxyvitamin D) in hun bloed te hebben. Alle deelnemers stond het vrij dagelijks 400 IE vitamine D bij te slikken. Dat de scans desondanks een duidelijk grotere botdichtheid uitwezen voor de kinderen van de moeder uit de suppletiegroep, maakt het des te aannemelijker dat dit het gevolg was van de extra vitamine, en niet van tekorten in de placebogroep.
In de American Journal of Clinical Nutrition refereren de onderzoekers naar eerdere publicaties over deze studiegroep. Deze rapporteren een betere botgezondheid van de moeders die vitamine D kregen en een kleiner risico op atopisch eczeem voor hun kinderen.
Lees ook dit artikel naar aanleiding van ‘Voedingsaanbevelingen voor zwangere vrouwen’ van de Gezondheidsraad. De raad concludeert uit kleinschalig onderzoek dat zwangere vrouwen te laat starten met het suppleren van foliumzuur en niet aan de aanbevolen dosis vitamine D komen.
Foto Nick Chapman
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief