De overlevingskans van mensen met kanker is opnieuw toegenomen. In 2018 was 65 procent van de mensen die vijf jaar daarvoor de diagnose kanker hadden gekregen nog in leven. Vooral door snellere diagnoses en betere behandelingen neemt dat percentage ieder jaar met ongeveer 1 procent toe. Als dat zo doorgaat, overlijden we over 35 jaar nauwelijks meer aan kanker. Zou je denken.
In december brandden in het Olympisch
Stadion duizenden lampionnen voor
mensen met kanker
Nu al zijn sommige kankers afdoende te behandelen, mits ze op tijd worden ontdekt en nog niet zijn uitgezaaid. Dat geldt bijvoorbeeld voor zaadbalkanker, huidkanker, borstkanker en prostaatkanker, vertelt Otto Visser van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).
Bij een ziekte als alvleesklierkanker verschijnen er pas in een later stadium symptomen, zegt hij. “Dan zijn er bijna altijd al uitzaaiingen. En eigenlijk geldt voor alle vormen van kanker: als ze al bij de diagnose zijn uitgezaaid, zijn ze heel moeilijk te behandelen.”
Rekken van het leven
In zo’n situatie is de behandeling vaak gericht op rekken van het leven, waarbij er vaak ernstige bijwerkingen optreden en een aanmerkelijke kans op recidive ontstaat als gevolg van chemo- en radiotherapie.
Daarnaast is nog lang niet van alle soorten kanker bekend hoe ze werken. “Alvleesklierkanker is bijvoorbeeld een vorm waarvan we nog niet goed snappen hoe de biologie precies werkt”, vertelt Emile Voest, medisch directeur van het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam. “Maar dat wisten we vijf jaar geleden ook niet van melanomen”, legt hij uit.
Nieuwe vormen van behandeling hoopgevend
Daar behaalden onderzoekers uiteindelijk succes met immunotherapie, een kankerbehandeling waarbij het eigen immuunsysteem de kankercellen aanvalt. Die therapie wordt steeds verder uitgebouwd. “Dat soort nieuwe vormen van behandeling zijn hoopgevend. Maar nog niet toepasbaar op elke patiënt die ik zie in mijn spreekkamer. Ik wil dus bescheiden blijven in mijn enthousiasme.”
Volgens IKNL-onderzoeker Otto Visser is het best aannemelijk dat over 35 jaar (bijna) iedereen kanker overleeft. “Maar dat wil niet zeggen dat je dan als patiënt helemaal geen last meer hebt van de ziekte. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je de rest van je leven medicijnen moet slikken. Dus ook als iedereen zou overleven, zijn we niet per se van kanker af.”
“Het is makkelijker om van 40 naar 60 procent overlevingskans te gaan dan van 80 naar 100 procent,” zegt Emile Voest van het AvL in Amsterdam.
Beeld: jeugdjournaal.nl
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief