Brits onderzoek toont een sterk verband tussen lichamelijke conditie en de kans op depressie en angststoornissen. Mensen met de minste kracht hadden twee keer zoveel kans op een depressie dan degenen met de beste conditie.
In een zogeheten prospectieve cohortstudie analyseerde een team van het University College London de fysieke en mentale conditie van bijna 153 duizend mensen in de leeftijd van 49 tot zestig jaar. Geen van de deelnemers vertoonden bij aanvang symptomen van depressie of angstigheid. Wat betreft conditie en kracht waren er wel duidelijke verschillen.
Na een opvolgperiode van zeven jaar bleken deze verschillen een voorspellende waarde te hebben voor het wel of niet ontstaan van psychische klachten. Gemiddeld genomen liepen de ‘zwakkeren’ een vijftig procent hoger risico. Belangrijk bij dit type onderzoek is of er ook een relatie is tussen de dosis en het waargenomen effect. Daar waren duidelijke aanwijzingen voor. Degenen met de minste conditie en kracht liepen twee keer zoveel risico dan de ‘sterkste’ groep.
Verder is de waarschijnlijkheid laag dat de uitkomsten (mede) het resultaat zijn van andere factoren – confounders – zoals bijvoorbeeld voeding, roken, drinken en gezondheidsklachten.
Conditie en kracht
Als maat voor de conditie gaat dit onderzoek uit van het gangbare begrip cardiorespiratoire fitheid (CRF). Dit is het gecombineerde vermogen van hart, longen en bloedvaten om zuurstof aan de spieren te leveren. Om de conditie individueel vast te stellen werd onder meer gebruik gemaakt van een ergometer, zeg maar een dure hometrainer en elektrocardiogrammen (ECG).
Maatstaf voor kracht was de ‘grijpkracht’, het maximale aantal kilo’s dat elke hand over kon brengen op een handdynamometer. Conditie hield wat sterker verband met beide psychische aandoeningen dan kracht. Gecombineerd was het effect het grootst.
Dat past bij de officiële beweegrichtlijn die meer tijd in ruimt voor matige intensieve inspanning (minstens 2,5 uur in minstens vijf dagen per week), maar ook twee keer per week krachttraining aanbeveelt. Waarbij de richtlijn aantekent: ‘meer is beter’.
Het onderzoekcohort is geselecteerd uit de UK Biobank. Een database waarin sinds 2006 gegevens verzameld worden van inmiddels een half miljoen Britten, met het doel de bijdrage te onderzoeken van genetische en leefstijlfactoren op het ontstaan van ziekten. Het onderzoekartikel verscheen deze week in vakblad BMC Medical en is kostenvrij te lezen.
Wat is ‘matig intensief’?
Stevig doorwandelen is de veiligste manier van matig intensief bewegen. De conditie is het meest gebaat bij een inspanningsniveau waarbij de hartslag over een langere periode op ongeveer driekwart van de maximale frequentie blijft. Als dat met wandelen niet gehaald wordt, is joggen of zelfs hardlopen een goed alternatief. Fietsen kan ook. Dat is minder belastend voor pezen en gewrichten. Daar tegenover staat een hoger ongevallenrisico.
Het Amerikaanse College of Sports Medicine adviseert wekelijks drie tot vijf beweegsessies van dertig tot 60 minuten, op 65 tot 85 procent van de maximale hartslag. Uiteraard ligt dat per persoon verschillend, in de meeste gevallen zal dat echter tussen 120 en 150 slagen per minuut zijn.
Immuunsysteem
Net als volwaardig voedsel is sportieve beweging essentieel voor de gezondheid. Cardiorespiratoire fitheid lijkt zich te ontwikkelen voor een sterkere voorspeller voor voortijdig overlijden dan risicofactoren als roken, hoge bloeddruk, hoog cholesterol en diabetes type 2. Er gaan dan ook stemmen op om CRF toe te voegen in het rijtje klinisch meetbare vitale functies.
Behalve tegen psychische klachten helpt gezonde sportieve inspanning ook tegen hart- en vaatziekten, diabetes, darmproblemen en kanker. Dat is deels te danken aan de gunstige invloed op het immuunsysteem, zoals uit dit artikel blijkt.
Weer een andere gunstige bijwerking van werkende spieren is de overproductie van een super krachtige antioxidant die ook buiten de spiercellen nuttig werk doet. Het beschermt onder meer tegen het acute respiratory distress syndrome (ARDS) een gevaarlijke complicatie bij longklachten.
“Morning Workout” by Presidio of Monterey: DLIFLC & USAG is marked with CC PDM 1.0
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief