Consumptie van junkfood is op de lange termijn funest voor de gezondheid. Dat zou mede het gevolg kunnen zijn van het feit dat het op korte termijn de kwaliteit van de slaap aantast. Een Zweedse interventiestudie toont namelijk een negatief effect op het slaapgedrag door voeding met veel vet en suiker.
Zowel onvolwaardige voeding als onvolwaardige slaap is in observationeel (cohort) onderzoek gelinkt aan een hele serie gezondheidsklachten. Interventie-onderzoek naar de samenhang tussen die twee ontbrak tot nu toe, stellen wetenschappers van Uppsala University in vakblad Obesity. Met een doeltreffend experiment hebben ze daar verandering in gebracht. Ze lieten vijftien jonge mannen in willekeurige volgorde twee verschillende soorten voedsel eten, elk dieet een week lang, om vervolgens in het laboratorium de slaappatronen te registreren.
De ontbijten, lunches en avondmaaltijden die de proefpersonen gedurende deze twee weken te eten kregen, waren gelijk aan calorieën maar verschilden voor wat betreft de samenstelling hemelsbreed. Kort samengevat: gezond versus ongezond. Wat dat met hun slaap deed, tekenden de onderzoekers aan het einde van elke dieetweek in het laboratorium op met een zogeheten polysomnografie.
Op de duur van de slaap had het ongezonde dieet geen invloed en ook niet op de ‘macrostructuur’ – dat is de afwisseling in de fases waarin de REM-slaap optreedt. Op microniveau registreerde de meetapparatuur echter veranderingen in patronen die samenhangen met de ‘herstellende eigenschappen van slaap’.
‘De waargenomen door het dieet ontstane veranderingen in slaapparameters, staan er om bekend dat ze verschillende psychische en fysiologische uitkomsten moduleren. Zoals geheugenopslag, stemming, aandacht en glucosemetabolisme.’
Foto: zo wordt een polysomnografie gemaakt (Wikimedia)
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief