Op een dag als deze kijken we vooral terug. Het is niet moeilijk om vast te stellen dat er veel veranderde de afgelopen jaren. De bekende kokkin Janneke Vreugdenhil blikt in NRC in ABC-vorm maar meteen het hele decennium terug en dat levert een verrassend doorkijkje op. Maar we kijken niet alleen om, we werpen ook een blik in de nabije toekomst.
Om in Vreugdenhils ABC met de b te beginnen, komen we uit op brood. Eeuwenlang aten onze voorouders het zonder morren. Pas in de 20e eeuw veranderde er wat. Wit brood was toch niet je dat. Bruin brood en later volkoren werden als gezonde alternatieven aanbevolen. Halverwege de jaren 10 van onze eeuw kwam alle brood plotseling onder vuur te liggen. Het boek Broodbuik verwees alle brood naar de kliko. Inmiddels ‘mag’ brood weer. Mits met mate. En met zuurdesem.
Dieetboeken gingen in de jaren 0 (2000-2010) nog over afvallen – denk aan Sonja Bakker – nu vertellen ze ons hoe we fit/gezond/100 kunnen worden. Wat hetzelfde bleef is dat die boeken als warme broodjes over de toonbank gaan.
Fermenteren. Van kimchi tot kombucha, fermenteren is helemaal hot. En terecht.
Groente. Verruilde zijn bijrolletje op het bord – een sufgekookt hoopje náást dat grote stuk vlees – voor een hoofdrol.
Hummus. De pesto van de jaren 10.
Lokaal. Eigen voedsel eerst. Al tien jaar op elke foodtrendlijst.
Melkvervangers. Planten zijn de nieuwe koeien.
Quinoa. Van obscuur reformspul tot cultgraan. Werd wereldwijd zo populair dat de Peruaanse en Boliviaanse verbouwers zich hun eigen basisvoedsel niet meer konden veroorloven.
Suiker. Dit decennium definitief gedemoniseerd.
Wijn. We drinken het nog steeds, maar we mogen het niet meer van de Gezondheidsraad. Zelfs niet dat ene glaasje.
Zonder. Brood zonder gluten, taart zonder suiker, gedestilleerd zonder alcohol. Melk zonder melk. Vlees zonder vlees. “Alles bleek in het afgelopen decennium zonder alles te kunnen”, besluit Vreugdenhil met veel gevoel voor humor.
Tempeh en jackfruit gaan steeds meer vlees vervangen
En wat kunnen we op voedselgebied zoal verwachten in 2020? Weblog Manify voor lifestyle-aanbidders durft wel een handjevol voorspellingen te doen.
In de bakjes en tassen van de maaltijdbezorger gaan we in 2020 steeds meer vegetarisch en vegan food vinden. Daarbij gaan tempeh en jackfruit steeds meer vlees vervangen en zijn deze wellicht gemarineerd in CBD-olie. De olie die wordt gewonnen uit de cannabisplant zou allerlei gezondheidsvoordelen hebben.
Wat betreft superfoods ga je steeds meer lijnzaad zien. Het zaad heeft een positieve invloed op de stoelgang. Lijnzaad kan heel veel vocht opnemen wat ervoor zorgt dat de darmen worden geprikkeld. Kombucha gaat ook steeds meer zijn intrede maken.
Ruim baan voor hummus, shakshuka en baba ghanoush
In Nederland mogen we blij zijn met steeds meer foodmarkets waar je eten kunt halen vanuit allerlei windstreken. Naast de Chinese, Japanse en Indonesische keuken gaan we dit jaar meer naar de Israëlische, Scandinavische en Ethiopische keuken om te eten. Denk hierbij aan hummus, shakshuka en baba ghanoush wat betreft de Israëliërs, veel vis uit Scandinavië en injera’s uit Ethiopië. Genoeg nieuwe foodtrends voor 2020. We gaan het zien.
Op medisch gebied zal, als de voortekenen niet bedriegen, de focus in 2020 vooral zijn gericht op de strijd tegen veroudering. Serieuze wetenschappers voorspellen dat we in de nabije toekomst op onze sloffen 110 halen. Er zou in het wereldwijde onderzoek een doorbraak op handen zijn. De sleutel: voeding en supplementen. Hoe kan het ook anders?
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief