Gerrie van der Haar (87) vertelde in het interview in Uitzicht nummer 9 hoe ze met paardenbloemen haar bloeddruk reguleert. Veel lezers reageerden daarop en wilden het recept. ‘Vers blad werkt het krachtigst’, aldus Marry Foelkel van de kruidentuin in Beekbergen.
Hartklachten krijgt Gerrie rond haar 70e. Het begint met vermoeidheid en het eindigt in het ziekenhuis waar ze direct een hartoperatie krijgt met vijf bypasses als resultaat. ‘Het was maar net goed afgelopen’, zegt ze in het laatste ledenmagazine van MMV, Uitzicht.
Na de operatie houdt ze last van een extreem hoge bloeddruk, de bovendruk is boven de 200. Medicijnen helpen naar eigen zeggen niet. In een boekje van de Oostenrijkse kruidendeskundige Maria Treben stuit Gerrie op een recept met (gedroogde) paardenbloemen. Ze past het recept iedere dag toe, en na een maand is haar bloeddruk ‘prachtig op peil’. ‘Ik ben dat lang blijven gebruiken. Nu doe ik dat alleen nog als mijn bloeddruk – die regelmatig gecontroleerd wordt – opnieuw aan de hoge kant is. In het ziekenhuis zeggen ze al: ‘Daar geven wij u niets voor, want u heeft er zelf een uitstekend middel tegen.’
‘Geneeskrachtige werking geen verrassing’
Voor Marry Foelkel van de kruidentuin in Beekbergen is de geneeskrachtige werking van paardenbloemen (taraxacum officinale) geen verrassing. ‘Mensen halen graag superfood van ver, maar laten we beginnen met onze eigen eenvoudige paardenbloemen en brandnetels. De paardenbloem hoort bij de familie van de composieten, zoals witlof. Alle delen zijn eetbaar. De bladeren en wortel zijn rijk aan kalium en bitterstoffen. Kalium en natrium in onze cellen regelen de bloeddruk. Kalium stimuleert bovendien de aanmaak van renine, een hormoon dat ook de bloeddruk beïnvloedt.’
‘De paardenbloem heeft, zoals de meeste kruiden, een regulerende werking. Er zijn nauwelijks bijwerkingen van bekend. Het kruid helpt mee aan een gezonde bloeddruk, net als overigens peterselie, selderij, lavas en alle looksoorten.’
Soms is hoge bloeddruk een symptoom van een andere aandoening, waarschuwt Marry. Daarom hamert zij op de ‘drie keer L-regel’: Leer te Luisteren naar je Lichaam. Zet oorzaak en gevolg op een rijtje. Dan pak je niet alleen het symptoom aan, maar de oorzaak.’ En: ‘Blijf je bloeddruk controleren. Meten is weten!’
‘Uitgebreid gebruikt als diureticum’
In de traditionele volksgeneeskunde en in de moderne fytotherapie in Europa, Azië en Amerika wordt taraxacum officinale (L.) Weber (Asteraceae) uitgebreid gebruikt als diureticum (een middel dat de afgifte van water via de nieren bevordert, red.), overigens zonder voorafgaande onderbouwing van klinische proeven.
Voor paardenbloemthee gebruik je meestal alleen het blad van de paardenbloem. Vers blad werkt het krachtigst, maar als dat er niet is, kun je gedroogd paardenbloemblad gebruiken, te koop in de (web)winkel van Marry of bij kruidendrogisterijen. Het Blauwe Huis is een betrouwbaar biologisch dynamisch merk. Drink je kruidenthee vooral voor de smaak en een algemeen gezondheidseffect, gebruik dan wisselende soorten in een lage dosis.
Wil je ‘taraxacum officinale’ als fytotherapeutisch supplement toevoegen aan je menu? Overleg dan met een arts over interactie met reguliere middelen.
- Controleer de medicinale werking van theekruiden via monografieën van bijvoorbeeld EMA, ESCOP of WHO.
- Kijk voor de samenvattingen en de hoogte van werkzame normale dosis op www.infofyto.nl.
Het recept van Gerrie
- Laat 1 theelepel gedroogde paardenbloem een nacht weken in een pannetje (koud) water. De hoeveelheid water moet gelijk zijn aan twee glazen.
- Warm de volgende ochtend het pannetje water met de geweekte paardenbloem op (niet koken)
- Drink 1 glas een half uur vóór het ontbijt en het 2e glas een half uur na het ontbijt.
“Paardebloem Dandelion” by jpockele is licensed under CC BY 2.0
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief