Immuuntherapie werd aangekondigd als een doorbraak in de bestrijding van kanker. Weer was het kankervraagstuk bijna opgelost. De praktijk is echter weerbarstig.
De gedachte achter immuuntherapie doet logisch aan en is een stuk sympathieker dan de kwade én de goede cellen een optater verkopen met behulp van chemo. Immuuntherapie zet het immuunsysteem aan tot actie tegen kanker. Daarachter schuilt hetzelfde idee dat de Vlaardingense arts Cornelis Moerman had ontwikkeld maar dan 80 jaar eerder. Hij dichtte gezonde voeding een centrale rol toe, de immuuntherapie maakt gebruik van geavanceerde technieken.
Sommige patiënten met metastasen
Deze behandelingen hebben dankzij snelle ontwikkelingen hun weg al gevonden in de klinische praktijk. Bij sommige patiënten met gemetastaseerde kanker heeft immuuntherapie geresulteerd in een aanzienlijke langetermijnoverleving, zegt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) van deze week. Let wel: bij sommige patiënten. Dat is niet het beeld dat de doorsnee-lezer bij een doorbraak heeft.
Immuuntherapie biedt volgens het NTvG uitkomst voor slechts een beperkt aantal patiënten, met name met een melanoom. Dezer dagen was er het bericht dat ook borstkankerpatiënten baat zouden kunnen hebben bij immuuntherapie.
Beperking van de hoge kosten
Daarnaast zijn er nog veel uitdagingen voor de toekomst, met als belangrijkste
- het bepalen van de optimale behandelduur
- het inperken van de hoge kosten want de behandelingen zijn akelig duur
- het herkennen en het beperken van bijwerkingen
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief